Strony

poniedziałek, 27 grudnia 2021

Bananowy sernik na piernikowym spodzie


Witam Was kochani po Świętach z nowym, banalnie prostym przepisem na serniczek z piernikowym spodem. Dla wszystkich wielbicieli bananów, masła orzechowego i korzennych przypraw to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Dla wszystkich leniuszków w kuchni, którzy cenią sobie szybkie, proste i smaczne przepisy to również strzał w dziesiątkę. Myślę także, że dla łasuchów i dla każdego innego to będzie zwyczajnie strzał w dziesiątkę. Idealny przepis na plątające się bez sensu pierniczki. Korzystajcie. Enjoy! 

Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm, około 12 porcji):
Czas przygotowania: 90 minut 

  • 300 g kruchych pierniczków
  • 50 g masła orzechowego 
  • 50 g masła 
  • 1 kg serka homogenizowanego 
  • 4 jaja 
  • 4 banany 
  • 1/2 szklanki kaszy manny 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 1/2 szklanki (około 80 g) dowolnego "słodzidła" (cukier, miód, stewia, ksylitol, syrop klonowy)
W malakserze, tłuczkiem, w thermomix lub za pomocą dowolnego narzędzia zmiel pierniczki na pył. Rozpuść masło orzechowe i klasyczne masło w garnuszku do momentu aż stanie się płynne. Pokruszone pierniczki wymieszaj z rozpuszczonymi masłami. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż przygotowany kruchy spód. Dokładnie wypełnij nim dno formy oraz delikatnie ugnieć. 
Banany pokrój w plastry. Serek homogenizowany wymieszaj z jajkami, kaszą, budyniem, słodzidłem oraz bananami. Przygotowaną masę serową wylej na przygotowany spód. Tak przygotowane ciasto umieść w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i piecz 75 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto w uchylonym piekarniku a następnie w lodówce. Najlepiej smakuje po całkowitym schłodzeniu, ale Klaudusia jak nie może się powstrzymać to zje nawet ciepłe żeby spróbować :) 

Smacznego, Klaudia! 





poniedziałek, 6 grudnia 2021

Pełnoziarnisty kulebiak z kapustą i pieczarkami na Święta


Przepis na pełnoziarniste paszteciki okazał się na tyle uniwersalny, że spokojnie można z niego zrobić kulebiak z kapustą i pieczarkami, który pomimo zastosowania mąki pełnoziarnistej jest mięciutki i smaczny. 

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej typ 550 
  • 250 g mąki pszennej typ 1850 
  • 270 ml mleka 
  • opakowanie suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 30 ml oleju rzepakowego 
Farsz i dodatki:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 500 g kapusty kiszonej 
  • 1 marchew 
  • 300 g pieczarek 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 500 ml bulionu 
  • 1 liść laurowy 
  • 1 łyżeczka lubczyku 
  • szczypta soli i pieprzu
  • czarny sezam do posypania 
  • 3 łyżki mleka 
Podgrzej delikatnie mleko do temperatury pokojowej, rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Następnie dodaj mąki, sól i olej a następnie wyrabiaj w rękach lub za pomocą dedykowanego do tego urządzenia na gładkie i jednolite ciasto około 6-8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. 
W tym czasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Kapustę kiszoną odcedź z płynu i przelej wodą. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż cebulę, czosnek i marchew przez kilka minut. Następnie dodaj pieczarki, lubczyk, sól i pieprz. Smaż składniki kolejnych kilka minut. Dodaj kapustę kiszoną oraz bulion i gotuj farsz około 20- 25 minut. Wystudź. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt  a na jego środku rozłóż wzdłuż dłuższego boku farsz. Zwiń w rulon ciasto po krawędzi najdłuższego boku. Posmaruj wierzch całego rulonu mlekiem i posyp sezamem. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, do zarumienienia. 

Smacznego, Klaudia!







środa, 1 grudnia 2021

Fit makowiec japoński


Makowiec japoński co do zasady jest sam w sobie niezbyt kalorycznym ciastem, jednak jak wiadomo "Polak potrafi" a dietetyk wspomnianej narodowości to już w ogóle cuda potrafi zdziałać i odchudzić to, co odchudzone, jeszcze mocniej. Oczywiście tym żartobliwym zdaniem próbuję przyciągnąć Waszą uwagę w kierunki tego przepisu, bo naprawdę warto aby zagościł na Waszym wigilijnym stole. Mak oraz bakalie, jabłka i w zasadzie znikoma ilość cukru dodanego jest powodem, iż taki przepis bez problemu może znaleźć się w naszych dietetycznych rekomendacjach a jednocześnie stać się odpowiedzią na Wasze liczne pytania "A co ze Świętami?". No jak to co? Normalnie, odbędą się jak co roku. Ze śledziem w śmietanie czy bez niego, po prostu będą. A to do Was należy decyzja czy wolicie lekko i nowocześnie czy tradycyjnie i niestety cieżko (ale smacznie, bo tradycyjną kuchnię kocham również). 

Składniki (na około 12 porcji):
  • 500 g gotowej masy makowej (najlepiej takiej z dobrym składem, bez cukru na pierwszych miejscach i dużą ilością bakalii)
  • 3 jaja 
  • 6 łyżek kaszy manny 
  • 1 jabłko 
  • 2 łyżki miodu 
  • 50 g suszonej żurawiny 
  • 50 g migdałów 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 6 herbatników 
  • szczypta soli 
Przygotuj prostokątną blaszkę o wymiarach 12 cm na 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia a na jej dnie ułóż herbatniki. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masę makową wymieszaj z żółtkami, posiekanymi drobno migdałami, żurawiną, kaszą, miodem, proszkiem do pieczenia i startym jabłkiem na gładką masę. Stopniowo wmieszaj w ciasto ubite białka. Przelej gotową masę do formy z herbatnikami. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz 60 minut. Wystudź. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia!

1 porcja ma około 197 kcal!