Strony

wtorek, 21 czerwca 2022

Jaglane ciasto jogurtowe z truskawkami



Skoro sezon na truskawki, to trzeba go wykorzystać w pełni. Oprócz tego, że zwyczajnie zajadam się świeżymi truskawkami z koszyczka w kilogramach, to sezon na moje chyba zresztą ulubione owoce lubię wykorzystać na całego, jako dodatek do dań czy deserów również. Wiem, że często macie problem będąc na diecie znaleźć odpowiedni przepis na smaczne ciasto, dlatego spieszę Wam z recepturą na wypiek, który byłam święcie przekonana, że wyjdzie zakalcem bo nie dość, że jogurt naturalny, mało tłuszczu, to jeszcze mąka jaglana, ale jak widać zaskoczył nawet i mnie, i oto jest - fajne fit ciasto jogurtowe z truskawkami na bazie mąki bezglutenowej. Nie dziękujcie :)


Składniki (na 12 porcji)

Przygotuj długą keksówkę, około 25 cm.

  • 1 jajko 
  • 150 g ksylitolu 
  • 60 g oleju rzepakowego 
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 40 ml soku z pomarańczy 
  • 60 ml mleka 
  • 250 g mąki jaglanej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • dodatkowo: truskawki ok. 200 g, migdały w słupkach, cukier puder 
W jednej misce wymieszaj jajko, ksylitol, olej, jogurt, sok z pomarańczy i mleko na gładką masę za pomocą miksera. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i ponownie zmiksuj całość aby nabrało jednolitej konsystencji. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Truskawki pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu ciasta a następnie posyp migdałami w słupkach. Ciasto piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie wystudź i udekoruj cukrem pudrem. 

Smacznego, Klaudia!





 

środa, 15 czerwca 2022

Risotto z warzywami i szparagami

Korzystajcie ze szparagów, póki jeszcze są dostępne. To już ostatnie chwile aby bez problemu kupić je w miarę rozsądnej cenie i cieszyć się ich smakiem. 


Składniki (na 2 porcje):

  • 1/3 szklanki ryżu Arborio 
  • 2 szklanki bulionu 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 papryka czerwona 
  • 1/2 pęczka szparagów 
  • 50 g parmezanu 
  • sól, pieprz 
  • masło do smażenia 
  • cebula 
  • czosnek 
  • skórka otarta z jednej cytryny 
Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek do zarumieniania. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Dodaj warzywa na patelnię razem z odsączoną z nadmiaru wody kukurydzą i smaż kilka minut. Dodaj ryż i smaż jeszcze dwie minuty a następnie wlej bulion i gotuj składniki na wolnym ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj parmezan, skórkę z cytryny, łyżkę masła i dokładnie wymieszaj składniki. Podaj risotto od razu. 

Smacznego, Klaudia!