Strony

sobota, 20 maja 2023

Owsianka z chałwą, bananem i syropem klonowym



Lubię perfekcyjne połączenia, a to uważam, że akurat takie jest: chałwa, banan, syrop klonowy i granat. Brzmi jak dobry plan, jak doskonały plan, na słodkie śniadanie. Oczywiście polecam Wam dobrej jakości chałwę, nie żadną byle jaką podróbkę, tylko prawdziwie bałkańską i kruchą (notabene chałwa została wymyślona i pochodzi z zupełnie innego regionu świata, bo z Indii). Najlepsza owsianka to taka mocno rozgotowana, mleczna i kremowa. Aby płatki owsiane były odpowiednio miękkie, należy je namoczyć w mleku lub wodzie dzień wcześniej lub po prostu gotować dłużej na wolnym ogniu. 

Składniki (na 1 dużą porcję):
  • 1 banan 
  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • 30 g chałwy 
  • 200 ml mleka 
  • łyżka syropu klonowego 
  • 2 łyżki ziarenek granatu 
Płatki owsiane zalej mlekiem i umieść w lodówce, niech się moczą całą noc. Rano banana pokrój w kostkę i dodaj do płatków owsianych, gotuj składniki aż wsiąkną cały płyn i staną się kremowe. Dodaj chałwę oraz syrop klonowy (możesz nim także na końcu polać owsiankę). Przełóż płatki do miseczki i udekoruj granatem. 

Smacznego, Klaudia!




 

wtorek, 16 maja 2023

Risotto ze szparagami, cukinią i kolendrą podane ze smażoną na maśle piersią kurczaka


Nic bardziej nie zachęca mnie do gotowania niż wizja mojego zdecydowanie ulubionego warzywa na talerzu - szparagów. Zakładam, że na tym blogu wśród ponad tysiąca przepisów to szparagów jest najwięcej. Uważam bowiem, że nie dość, że są smaczne, to nade wszystko piękne i fotogeniczne. Kolejna inspiracja na coś super specjalnie dla Was. 

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi kurczaka 
  • masło do smażenia 
  • sól, pieprz, suszona kolendra 
  • jedna cytryna 
  • 1/2 szklanki ryżu Arborio 
  • szalotka 
  • parmezan - 50 g startego drobno 
  • lampka białego wina 
  • bulion 2 szklanki 
  • cukinia 1 sztuka 
  • 1/2 pęczka szparag, około 8-10 sztuk 
  • garść świeżej kolendry 
Na maśle podduś posiekaną drobno szalotkę. Dodaj pokrojone na mniejsze części szparagi oraz pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Dodaj ryż, sól i pieprz i całość smaż jeszcze dwie minutki. Po tym czasie wlej wino, zredukuj a następnie dodaj bulion. Gotuj składniki na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj starty parmezan i posiekaną drobno kolendrę. Wymieszaj składniki i dopraw szczyptą soli, pieprzu i ewentualnie skrop całość sokiem z cytryny. Na osobnej patelni podsmaż pierś kurczaka wcześniej doprawioną solą, pieprzem, skórką z cytryny i kolendrą. Smaż mięso po około 10-12 minut z każdej strony na wolnym ogniu, na koniec podsmaż na nieco większym do zarumienienia. Porcję risotto podaj z pokrojoną w plastry piersią kurczaka. 

Smacznego, Klaudia!



 

czwartek, 11 maja 2023

Makaron z tofu, cukinią i szparagami


To mógłby być wegański przepis, ale nie jest. Wystarczy wymienić tylko jeden składnik: śmietanę na mleczko kokosowe i taki się stanie. Totalnie wegański i nadal smaczny. Jednak chodzi tutaj o całą resztę: o szparagi, o koperek, o oliwę cytrynową i o to jak to wszystko razem pięknie gra. 

Składniki (na 2 porcje):
  • makaron penne lub takie duże świderki jak u mnie, około 120 g 
  • śmietana lub mleczko kokosowe 100 ml 
  • pęczek kopru 
  • oliwa cytrynowa do smażenia 
  • ząbek czosnku 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 1/2 pęczka szparagów 
  • opakowanie tofu (u mnie bazyliowe)
  • 1 mała cukinia 
Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oliwę smażę pokrojone w dużą kostkę cukinię i tofu oraz pokrojone szparagi i czosnek. Duszę składniki do zarumienienia, dodaję śmietanę, pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki i posiekany drobno koperek. Doprawiam do smaku tylko solą i pieprzem. Duszę sos jeszcze kilka minut i dodaję ugotowany makaron. Całość mieszam i podaję. Można posypać parmezanem. 

Smacznego, Klaudia!



 

wtorek, 9 maja 2023

Proste placuszki jogurtowo- bananowe z jabłkiem


Strasznie nie lubię marnowania żywności i jakoś we krwi płynie mi "zero warte", stąd banany z ciemną skórką i jogurt naturalny dwa dni po terminie nie są dla mnie przeszkodą do wykonania słodkiego śniadania. Placuszki robiłam już ponad tydzień temu i nadal żyję, więc jak widać ani "stare" banany, ani przeterminowany o dwa dni jogurt nikogo nie zabiją. Nie wyrzucajcie żywności. Tylu osobom jej właśnie brakuje, a my bez wyrzutów sumienia wypełniamy nim kosze na śmieci. Kupujcie rozsądnie, korzystajcie mądrze. 

Składniki (na 2 małe porcje lub jedną kobyła :)):
  • 1 zero waste banan 
  • 1 mały jogurt 
  • 1 jajo 
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej 
  • duża szczypta cynamonu
  • 1/2 jabłka 
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżka mleka 
  • olej do smażenia 
  • syrop klonowy i ulubione owoce do podania 
Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem, jajem, mąką, cynamonem, sodą, solą i mlekiem na jednolitą masę. Dodaj pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni do zarumienia z obu stron. Po usmażeniu przełóż na talerz i polej syropem klonowym. Podaj z owocami.

Smacznego, Klaudia! :)