Strony

środa, 16 kwietnia 2025

Pistacjowy mazurek

 



Przepisem na mój ubiegłoroczny pomysł na mazurek podzielę się z Wami dziś. Kiedy kilka dni temu zorientowałam się, że czekam przeszło rok z publikacją zmartwiłam się, że nie zdążę się z Wami nim podzielić. A bardzo chciałam! Sezon na pistacje trwa jak oszalały już kolejny rok, pistacjowe mamy już niemal wszystko, więc mazurki też muszą być koniecznie pistacjowe. Wesołych Świąt!

Składniki (jedna okrągła, duża lub prostokątna forma do tarty):

Kruche ciasto migdałowe:
  • 200g mąki pszennej typ 450 
  • 50g mąki migdałowej 
  • 120g zimnego masła 
  • 1 żółtko 
  • 1 opakowanie cukru z wanilią 
  • 40g cukru pudru 
Pistacjowy krem:
  • 200g śmietany 18%
  • 1 biała czekolada 
  • 250g mascarpone 
  • 100g pasty pistacjowej (bez dodatków)
  • do dekoracji: posiekane pistacje, płatki róży, ewentualnie maliny
Wykonaj ciasto kruche. Składniki suche, czyli mąkę pszenną, migdałową, cukier puder oraz cukier 
z wanilią dokładnie wymieszaj, dodaj pokrojone w kostkę masło oraz żółtko i zagnieć krótko jednolite, gładkie ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Następnie rozwałkuj 2/3 ciasta i przełóż do formy do tarty, wyrównaj, nakłuj widelce. Z pozostałej części ciasta formuj kuleczki, układaj wzdłuż krawędzi ciasta przyklejając do boku formy (polecam użyć formy
z wyjmowanym dnem). Piecz przygotowane ciasto kruche w 170 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu wystudź. 

W tym czasie przygotuj krem. W rondelku podgrzej śmietanę z dodatkiem białej czekolady. Wystudź
a następnie przełóż do lodówki na około godzinę. Następnie zmiksuj krótko z dodatkiem mascarpone oraz pasty pistacjowej. Gotowy krem przełóż na przygotowany wcześniej spód tarty i udekoruj posiekanymi pistacjami, suszonymi płatkami róży i malinami. 

Gotową tartę przechowuj w lodówce. Najlepsza jest dobę po przygotowaniu. 

Smacznego, Klaudia!


czwartek, 27 lutego 2025

Proteinowe fit donuty



Stało się! Dziś najważniejszy dzień w roku- Tłusty Czwartek! Żadne tam Boże Narodzenie, Walentynki czy Światowy Dzień Pizzy nie robi na mnie takiego wrażenia, jak dzień kiedy wszyscy wokół pogrążeni są w pączkowym szaleństwie. I choć jeden pączuś w ten wyjątkowy dzień nie zrobi nikomu krzywdy, to zajadanie się nimi cały dzień do rozsądnych decyzji nie należy, dlatego dzielę się z Wami przepisem na zdrowszą, wysokobiałkową alternatywę. 

Składniki:
  • 2 jaja
  • 60 g mąki orkiszowej 
  • 20 g białka waniliowego 
  • 175 g serka wiejskiego light 
  • 55 ml mleka 0,5%
  • 3 łyżki erytrolu 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania formy 
  • do dekoracji: czekolada bez cukru i płatki róży, erytrytol 
Wszustkie składniki (oprócz oleju) zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera lub w Thermomix. Formę na donuty wysmaruj olejem i przelej ciasto wypełniając każdą foremkę do 3/4 wysokości. Piecz donuty 
16 minut w 175 stopniach (góra- dół). Po upieczeniu wystudź na kratce i udekoruj tak jak lubisz. Może to być cukier puder zrobiony z erytrolu lub bezcukrowa czekolada i płatki róży jak u mnie. 

Smacznego, Klaudia!



 

wtorek, 11 lutego 2025

Wysokobiałkowe placuszki twarogowe na słodko


Trend na wysokobiałkową żywność ma właśnie swój szczyt tu i teraz. Pomimo mnogości produktów wysokobiałkowych i niekiedy jednak - mocno przetworzonych, zachęcam Was do tworzenia własnych wysokobiałkowych posiłków, których skład będzie dla Was transparentny a sposób przygotowania nadal prosty. Moja sympatia do domowych posiłków nadal nie pozwala mi pozostać bez odpowiedzi na Wasze potrzeby, dlatego to kolejno trzeci przepis na "smakołyk" wysokobiałkowy, który definiuje zasady pożywienia niskoprzetworzonego, korzystnego dla zdrowia, o prostym składzie. 

Składniki:
  • 100 g twarogu 
  • 1 jajko 
  • 50 g serka wiejskiego 
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mąki kasztanowej (lub orkiszowej)
  • miarka białka waniliowego (30g)
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • owoce i mus owocowy do podania, opcjonalnie nasiona chia 
Zmiksuj twaróg z serkiem wiejskim i jajkiem na gładką masę. Dodaj ksylitol, proszek do pieczenia, mąkę i białko. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż niewielkie placuszki po 2-3 minuty z każdej strony. Podaj placuszki z owocami, musem i nasionami chia. 

Smacznego, Klaudia!


 

wtorek, 4 lutego 2025

Omlet wysokobiałkowy z owocami



Będąc na fali blogowania, a przede wszystkim jednak - fotografowania, postanowiłam iść na rekord i dodać kolejny dietetyczny przepis. Bieganie wywołuje we mnie chęć tworzenia nowych, wysokobiałkowych pomysłów na ciekawe śniadania, które będą odpowiedzią na moje po-treningowe potrzeby. A skoro zdaje się, że moja fala motywacji do tego sportu ma szansę trwać i trwać (bo nad wyraz mi się podoba i dodam, że zawsze podobała, tylko aura jakoś długo nie sprzyjała), to może będąc w cyklu powrotu do jednej z pasji, uda mi się pociągnąć za nią powrót do tej najwyższego rzędu? Who know... 

Uwielbiam pisać, że ten przepis jest świetny, jest prosty i jest bardzo smaczny bo wiem, że to nie wyssane z palca bzdury, tylko sama, samiusieńka, najprawdziwsza z prawd. I ot, to jedno trywialne zdanie oraz cały pozostały anturaż niech Was przekona do skorzystania z tej receptury. 

Składniki (na jedną dużą porcję):
  • 2 jaja 
  • 100 g twarogu 
  • 50 g serka wiejskiego 
  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • 1 łyżeczka erytrytolu (jeśli zamierzasz zjeść omlet na słodko)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia lub masła 
  • do podania: domowa konfitura truskawkowa słodzona słodzikiem, proteinowy pudding waniliowy, owoce, łyżeczka nasion chia 
Zmiksuj na gładko jajka, twaróg, serek wiejski, płatki owsiane, proszek do pieczenia i ewentualnie erytrytol. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej przygotowaną masę. Smaż na wolnym ogniu około 5 minut, najlepiej pod przykryciem. Kiedy wierzch omletu zetnie się złóż go na pół jeszcze na patelni i przełóż ostrożnie na talerz. Omlet jest bardzo delikatny. Jego wierzch udekoruj konfiturą, ulubionym serkiem proteinowym, owocami i nasionami chia. 

Smacznego, Klaudia!





środa, 29 stycznia 2025

Wytrawne gofry orkiszowe z papryką, rukolą i parmezanem



Mówi się, że upływający czas widać po dzieciach... Nie sposób się z tym nie zgodzić, jednak w moim uniwersum znak czasu dostrzegam patrząc na datę ostatnio dodanego przepisu w jednym z moich ulubionych miejsc w sieci. Cóż, wywołuje to we mnie cały ogrom tak intensywnych uczuć, być może dlatego, że "mango-papaja", to moje pierwsze dziecko? I na stałe zapisało się w moim sercu? Być może, na pewno. 

Będąc na fali noworocznych postanowień '25, które powzięłam od końca jednego, z dwunastu zapowiadających ten rok jednym z najlepszych (oczywiście) miesięcy, szczęśliwie nastawiłam dzisiaj budzik, co zdarza mi się w skali -zawsze i nigdy- na jej niemal szarym końcu. I nie dość, że rozpoczęłam dzień w sposób w który dawno mi nie przyszło go zaczynać, to na dodatek powzięłam wszelkie kroki ku temu by teraz być tu, dla Was, w sieci z całkiem najlepszym przepisem na dietetyczne, wytrawne gofry. I nie ukrywam - dzielę się tą wieścią z wielką dumą. 

Więc jeśli brakuje Wam drodzy czytelnicy pomysłu na fantastyczne śniadanie bądź kolację, to nie pozostaje mi nic innego, jak zarekomendować Wam ten przepis i czekać aż podzielicie się ze mną swoimi wrażeniami tego pomysłu. 

Składniki (na 2 duże lub 3 małe porcje):
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (szklanka o pojemności 180 ml)
  • 2/5 szklanki mleka lub napoju roślinnego (szklanka o pojemności 180 ml)
  • 2 szczęśliwe jaja 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 1/4 papryki czerwonej 
  • garść rukoli 
  • 3 łyżki startego parmezanu 
  • do podania: serek kanapkowy, rukola, warzywa 
Na początku oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę orkiszową, mleko, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu na gładką, jednolitą masę. Bardzo drobno posiekaj paprykę czerwoną w kostkę a parmezan zetrzyj na tarce. Dodaj do ciasta pokrojoną paprykę, rukolę i ser a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka delikatnie łącząc składniki. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry do zarumienienia (około 3 minuty). Upieczone gofry studź na kratce (będą chrupiące) i podaj posmarowane serkiem z rukolą i warzywami. 

Smacznego, Klaudia!