Strony

piątek, 28 listopada 2014

Caponata

 

 

Ponownie przenosimy się do Włoch a konkretnie na Sycylię by posmakować pysznej, prawdziwej Caponaty. Jest to rodzaj włoskiego antipasti, świetnie smakuje z kanapkami oraz jako samodzielne danie. Caponata może być również dodatkiem do dania głównego. Kolejna podróż językiem po mapie, kolejna udana...
Caponata to duszone warzywa: cebula, czosnek,bakłażan, oliwki, kapary, pomidory z ziołami i przyprawami.

Składniki:
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek, dobrej jakości
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 puszki pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • szczypta: oregano, bazylii, majeranku, papryki słodkiej
  • łyżka octu winnego

Na oliwie z oliwek smażymy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz papryką słodką. Bakłażana kroimy w kostkę i również smażymy z warzywami aż odrobinę się zarumieni.  Dodajemy kapary, oliwki i pomidory z puszki. Całość dusimy kilka minut- niezbyt długo by warzywa nadal zachowały swój kształt. Doprawiamy cukrem, octem winnym i ewentualnie jeszcze szczyptą soli. Gotowe!

 

środa, 26 listopada 2014

Kokosowo-waniliowy budyń z pietruszki


Nie wiem jak Wy ale ja strasznie lubię oglądać naszego Polskiego Masterchefa i ten przepis jest zaczerpnięty właśnie z tego programu, naszej polskiej edycji, którego autorką jest Dominika. Strasznie spodobało mi się właśnie takie wykorzystanie naszej niedocenionej, a jak pysznej, pietruszki. Nie od dziś wiadomo, że z korzeniowych warzyw można robić pyszne słodkości- mam tu na myśli ciasto z buraka, marchewki... Pole do popisu jest ogromne a na budyń nie wiem czy sama bym wpadła... Dobrze, że miałam inspirację.

Składniki:
  • 3 korzenie pietruszki (około 500-600 gram), obranej ze skórki i pokrojonej w drobną kostkę
  • 400 gram mleka kokosowego
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do podania: blackcurrant curd + kilka owoców czarnej porzeczki lub karmelizowane gruszki

Pietruszkę gotujemy w mleku kokosowym wraz z laską wanilii około 20 minut, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu i sok z cytryny, wyciągamy laskę wanilii i blenderujemy całość na gładki mus- budyń. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Ja polecam karmelizowaną gruszkę lub krem porzeczkowy, który świetnie komponuje się z budyniem.

Smacznego, Klaudia.


niedziela, 23 listopada 2014

Krem z dyni i gruszki z gorgonzolą i grzankami



Jak dawno na moim blogu nie było żadnej zupy! Mimo tego, iż zrobienie zupy zajmuje zaledwie chwilę ostatnio skupiłam się na szybkich i bardzo pożywnych potrawach, prawie całkowicie pomijając zupy. A szkoda. Ta jest bardzo sycąca, pyszna, lekko słodka lecz każdy dodatek przełamuje jej smak w jakiś sposób tworząc inną kombinację... Zresztą... Spróbujcie sami! Warto.

Składniki:
  • 800 gram obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 gruszka
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • szczypta imbiru
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 30 gram sera gorgonzola
  • 2 kromki czerstwego, razowego chleba

Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz obraną i pokrojoną gruszkę. Dodajemy pokrojoną dynią i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy zupę kilkanaście minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleko kokosowe i blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba razowego, doprawiamy szczyptą soli i rumienimy na gorącej patelni kilka minut. Zupę podajemy z grzankami i gorgonzolą.

Smacznego, Klaudia.


sobota, 22 listopada 2014

Orkiszowo-gryczane naleśniki


Pyszne, cienkie i delikatne. Takie naleśniki, które lubię najbardziej. Z przepysznym dżemem truskawkowym, który otrzymałam w prezencie. Z rozpędu zjadłam cały słoiczek, pycha! Uwielbiam takie domowe przetwory, których sama nie robię, ponieważ nie mam takich zdolności (a bardzo chciałabym je mieć). No nic, czas udać się na szkołę do kogoś kto nauczy mnie robić dobre przetwory!

Składniki:
  • 100 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 60 gram mąki gryczanej
  • 2 jaja
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • łyżka stewii
  • woda
  • olej kokosowy do smażenia
  • dżem/ powidła/ biały ser/ świeże owoce do podania/ karmelizowane banany lub śliwki/ borówki

W misce mieszamy mąkę gryczaną z mąką orkiszową, mleko, jaja, stewię i szczyptę soli, tworząc przy tym dość rzadkie ciasto na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody (najlepiej gazowanej, co spulchni ciasto). Rozgrzewamy patelnię oraz olej kokosowy i smażymy na niej naleśniki (niech będą cienkie). Z podanego przepisu powinniśmy otrzymać 7 dużych naleśników. Ja moje naleśniki podałam z pyszną konfiturą truskawkową. Jednak jeśli pominiecie stewię w przepisie z powodzeniem możecie podać naleśniki z farszem wytrawnym. Wychodzą idealne!

Smacznego, Klaudia.




piątek, 21 listopada 2014

Dietetyczne ciasteczka orzechowe


Ostatnio ochotę na coś słodkiego mam prawie zawsze, dlatego staram się wybrnąć z tego tematu jak najbardziej obronną ręką. I muszę powiedzieć, że nawet nieźle mi wychodzi kombinowanie i tworzenie nowych, dietetycznych przepisów. Serdecznie polecam kochani dzisiejsze ciasteczka, bowiem są przepyszne!

Składniki:
  • 2/3 szklanki masła orzechowego (lub mielimy w blenderze 200 gram niesolonych orzeszków ziemnych na krem)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki stewii
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki wody

Masło orzechowe mieszamy z olejem kokosowym, jajkiem oraz wodą. Mąkę mieszamy ze stewią, solą i sodą. Składniki "mokre" mieszamy z suchymi i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy wzory. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po tym czasie ciastka przekładamy na kratkę i tam studzimy. 
Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku tygodni.


Smacznego, Klaudia.





czwartek, 20 listopada 2014

Czekoladowe muffiny dyniowe z orzechami

 


Składniki:
  • 1 szklanka musu z pieczonej dyni
  • 80 gram orzechów włoskich
  • 70 gram mąki z ryżu brązowego (lub jaglanej)
  • 80 gram mąki z migdałów
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 15 gram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej
  • kilka płatków migdałów
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • szczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu

W jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód, rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe polewamy polewą (czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka kokosowego) i dekorujemy zmielonymi migdałami.

Smacznego, Klaudia.


poniedziałek, 17 listopada 2014

Proste orkiszowe pierniczki


Proste, kilku składnikowe pierniczki orkiszowe, które podbiły Wasze serca zarówno smakiem, jak i łatwością przygotowania. Warto przygotować je odpowiednio wcześniej, gdyż wymagają leżakowania. Drugi rok z rzędu pojawiają się na moim wigilijnym stole.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczki sody
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 jajo
  • około 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki kakao do koloru
  • 1/4 laski wanilii

  • lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy
  • kolorowe groszki
  • polewa czekoladowa, migdały
Mąkę przesiewamy, mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz nasionami wanilii. Dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Olej kokosowy rozpuszczamy i również dodajemy do mąki, po chwili wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy całość rękami, łyżką lub nożem i powoli dodajemy mleko (z pewnością nie wykorzystamy całego). Ciasto zagniatamy kilka minut, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy wzory. Gotowe ciastka układamy na wysmarowanej tłuszczem formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 12-15 minut.

Uwagi!
Pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie, następnie twardnieją i ponownie miękną po 3-4 tygodniach. Upieczone pierniki należy przechowywać w puszcze. Można je upiec w dzień wigilii bądź kilka tygodni wcześniej-najlepiej pod koniec listopada.

Smacznego, Klaudia.






piątek, 14 listopada 2014

Czekoladowe muffiny z awokado i żurawiną

 
 
Ostatnio bardzo często szukam składników, które choć w części mogą zastąpić mi mąkę. Są to dość gęste i zawierające sporą ilość zdrowych tłuszczów, warzywa i owoce. Był już wszechstronny banan, z którego da się wyczarować po prostu wszystko. Była dynia, która swoją konsystencją i małą ilością kalorii zmniejsza znacznie kaloryczność posiłków, tym samym słodkości. Tym razem czas na awokado czyli smaczliwkę. Muffiny wyszły pyszne, wilgotne w środku i słodkie. Idealna przekąska lub forma deseru.
 
Składniki (10-12 babeczek):
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 150 gram jogurtu naturalnego 1,5%
  • 6 łyżek mąki orkiszowej typ 2000
  • 3 łyżki odtłuszczonego kakao
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki stewii
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki świeżej żurawiny (lub suszonej, wtedy zrezygnowałabym z miodu bo suszona żurawina jest zazwyczaj słodka, natomiast świeża jest dość kwaśna)
  • 20 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 75%
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
 
Awokado, jogurt naturalny i jaja miksujemy blenderem na gładką masę. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy, dodajemy otręby owsiane, stewię i dokładnie mieszamy Dodajemy miód, żurawinę oraz posiekaną drobno gorzką czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut, do suchego patyczka.
 
Smacznego, Klaudia.
 

 

czwartek, 13 listopada 2014

Pierś kaczki z sosem malinowo- żurawinowym i puere ziemniaczano-koperkowe



Bardzo lubimy pieczone piersi kaczki z chrupiącą skórką i pysznym owocowym, kwaśnym sosem. Myślę, że najlepszym dodatkiem do takie zestawu będzie ulubiona kasza lub puree ziemniaczano- koperkowe.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 500 gram piersi kaczki- są to 2 piersi
  • grubo zmielony pieprz
  • sól gruboziarnista
  • szklanka świeżych malin
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 pęczka koperku
  • dwie łyżki miodu
  • opcjonalnie świeży tymianek do dekoracji
Pieczona pierś kaczki 
Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od strony skóry 4-5 minut a następnie minutę smażymy po drugiej stronie. Teraz doprawiamy kaczkę gruboziarnistą solą i pieprzem z każdej strony, dość obficie. Piersi kaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut, następnie pozwalamy kaczce odpocząć kilka minut. Przed podaniem kroimy piersi na skos, w cienkie plastry.

Sos malinowo- żurawinowy
Maliny gotujemy z dwiema łyżkami wody oraz nalewką, tak długo aż się rozpadnie. Dodajemy suszoną żurawinę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty.

Puree ziemniaczano-koperkowe
Ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy masło, mleko, gałkę muszkatołową, posiekany koperek i dokładnie mieszamy.

Ostatni szlif...
Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z puree ziemniaczano-koperkowym, piersi polewam sosem malinowo- żurawinowym. Dekoruję świeżym tymiankiem.

Smacznego, Klaudia.



wtorek, 11 listopada 2014

Dietetyczne ciasto czekoladowe z fasoli z serem


Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 łyżki mleka
  • 5 jaj
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 200 gram sera twarogowego chudego
  • aromat waniliowy
  • 5 łyżek stewii
  • łyżeczka sody
  • 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70%
  • płatki migdałów
  • 2 łyżki mąki kokosowej
Fasolę blenderujemy na gładki mus, dodajemy mąkę kokosową, mleko, kakao, 4 łyżki stewii,  4 jaja, cynamon, sodę i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy twaróg z jajem, łyżką jogurtu naturalnego, łyżką stewii oraz aromatem waniliowym. Do formy (o długości 30 cm, keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 2/3 ciasta, następnie nakłądamy masę twarogową i wlewamy resztę ciasta. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a 35-40 minut. Po tym czasie studzimy ciasto, najlepiej przez całą noc w lodówce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto, całość posypujemy płatkami migdałów. Gotowe!




niedziela, 9 listopada 2014

Jabłka zapiekane z jaglanką, konfiturą żurawinową i orzechami w karmelu

 

Słodkie, pyszne, ciepłe. Kocham takie leniwe poranki z cudownym śniadaniem. Najlepiej prosto do łóżka...
 
Składniki:
  • 4 średnie jabłka
  • 4 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na 1/2 szklanki mleka krowiego i 4 łyżkach mleka kokosowego
  • 3 łyżki miodu wrzosowego
  • 1 łyżka cukry trzcinowego, nierafinowanego
  • garść orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki żurawiny
  • 2 łyżki wody
  • szczypta cynamonu
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, dodajemy łyżkę miodu i studzimy. Z jabłek wydrążamy gniazdo nasienne oraz prawie cały miąższ, który siekamy w drobną kostkę i mieszamy z jaglanką. Dodajemy szczyptę cynamonu i mieszamy farsz, którym napełniamy jabłka. Gotowe jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, aż całkowicie zmiękną. W tym czasie gotujemy żurawinę z wodą i 2 łyżkami miodu, tak długo aż całkowicie się rozpadnie. Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy włoskie, dodajemy łyżkę cukry trzcinowego i czekamy aż całkowicie się rozpuści i pokryje karmelem orzechy. Chrupiące i skarmelizowane orzechy ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki. Upieczone jabłka podajemy z żurawiną oraz karmelizowanymi orzechami. Pychota!



sobota, 8 listopada 2014

Jaglane muffinki z dynią, żurawiną i orzechami




Zainspirowana pewnym przepisem oraz zdrowym odżywianiem postanowiłam zrobić muffiny bez mąki. I wyszły, piękne i słodkie. Cu-do-wne!

Składniki:
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej)
  • szklanka puree z upieczonej dyni
  • 1/2 szklanki świeżej żurawiny
  • 50 gram posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jaja
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

W jednej misce mieszamy jaja z miodem, rozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym oraz puree z dyni. W drugiej misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe!


piątek, 7 listopada 2014

Jaglnanka kokosowa z żurawiną

 

Pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Czego chcieć więcej!? Ja uwielbiam... :)

Składniki:
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 0,5%
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 4 łyżki miodu wrzosowego
  • 3/4 szklanki świeżej żurawiny
  • 2 łyżki wody
  • płatki migdałów
Kaszę jaglaną gotujemy w mleku i połowie podanego mleka kokosowego około 20 minut, po tym czasie do ugotowanej jaglanki dodajemy 2 łyżki miodu oraz resztę mleka kokosowego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. W tym czasie gotujemy żurawinę z wodą i miodem. Kiedy żurawina całkowicie popęka, należy ją gotować jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie powinniśmy otrzymać dość gęstą "konfiturę" żurawinową. Jaglankę podajemy z żurawiną, całość posypaną płatkami migdałów. Żurawina świetnie przełamuje słodycz i monotonię ugotowanej kaszy.


wtorek, 4 listopada 2014

Makaron z bakłażanem, orzechami włoskimi i parmezanem


 
Nasza podróż do Włoch z pewnością nie jest wynikiem przypadku, oboje kochamy dania tej kuchni. Będąc tam warto zjeść makaron z ulubionymi dodatkami. Często, będąc już w domu, przenosimy się tam choć na chwilę jedząc właśnie pastę z różnymi dodatkami. Pomaga nam w tym przede wszystkim duży zapas włoskiego makaronu, który jest przepyszny!
Dziś zapraszam Was na danie jarskie, nie mniej jednak przepyszne!

Składniki:

  • 120 gram makaronu penne bezglutenowego, u mnie z mąki kukurydzianej
  • 1/2 bakłażana 
  • 1 puszka pomidorów w całości 
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • 30 gram parmezanu 
  • 50 ml białego, wytrawnego wina
  • garść orzechów włoskich 
  • kilka liści świeżej bazylii 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy chwilę, aż się zrumieni. Następnie na patelnię wlewamy wino oraz zawartość puszki z pomidorami i dusimy całość na dużym ogniu, aż płyn wyparuje a bakłażan zmięknie. Doprawiamy całość solą, pieprzem, oregano i bazylią. Tuż przed końcem duszenia dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie. Na patelnię dodajemy również ugotowany al dente makaron, całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem makaron posypujemy drobno startym parmezanem oraz listami bazylii. Gotowe!