Pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Czego chcieć więcej!? Ja uwielbiam... :)
Składniki:
- 10 łyżek kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka 0,5%
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 4 łyżki miodu wrzosowego
- 3/4 szklanki świeżej żurawiny
- 2 łyżki wody
- płatki migdałów
Kaszę jaglaną gotujemy w mleku i połowie podanego mleka kokosowego około 20 minut, po tym czasie do ugotowanej jaglanki dodajemy 2 łyżki miodu oraz resztę mleka kokosowego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. W tym czasie gotujemy żurawinę z wodą i miodem. Kiedy żurawina całkowicie popęka, należy ją gotować jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie powinniśmy otrzymać dość gęstą "konfiturę" żurawinową. Jaglankę podajemy z żurawiną, całość posypaną płatkami migdałów. Żurawina świetnie przełamuje słodycz i monotonię ugotowanej kaszy.
jaglanka na słodko najlepsza!
OdpowiedzUsuń