Strony

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Idealnie przyrządzona pierś kaczki


Idealnie upieczona pierś kaczki, pokrojona na cienkie plastry może być świetną propozycją jako przystawka lub stanowić dodatek mięsny do dania głównego.

Pieczona pierś kaczki
Składniki:
  • 2 piersi kaczki
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • grillowane cząstki gruszki do podania lub sos malinowo- żurawinowy
Pierś kaczki nacinamy od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 30 minut (lub więcej) do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pierś- najpierw od strony skóry 4 minuty, następnie z drugiej strony minutę. Odlewamy wytopiony tłuszcz a piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-19 minut. Następnie wyciągamy piersi kaczki i odstawiamy by "odpoczęły" na kilkanaście minut. Tuż przed podaniem kroimy piersi na cienkie plasterki, podajemy z grillowaną gruszką lub sosem malinowo- żurawinowym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz