Strony

sobota, 28 marca 2015

Sałatka z pieczonym burakiem i awokado

 

Sałatki uwielbiam i to wie każdy, kto choć kilka razy odwiedził tego bloga. Wystarczy kilka składników by stworzyć idealne na śniadanie, lunch czy lekką kolację. Warto w takim przypadku mieć gdzieś w zanadrzu jednego pieczonego buraka, kawałek awokado czy wszechstronnie używanej szynki parmeńskiej, która uratuje z opresji każde danie i nada mu wykwintności. Całość uwieńczona jest pysznym dressingiem, który podkreśla słodycz i dymny posmak buraka i nada całości odpowiedniego smaku.

Składniki:
  • garść rukoli
  • 1/2 awokado
  • 1 pieczony burak (1 godzina, 200 stopni)
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka soku z limonki, sól i pieprz
Składniki dressingu dokładnie mieszamy. Rukolę układamy na talerzu, buraka kroimy w kostkę, szynkę rwiemy na kawałki, awokado kroimy w plastry. Wszystko układamy na talerzu, polewamy dressingiem.

Smacznego, Klaudia.


piątek, 27 marca 2015

Szparagi w szynce parmeńskiej z awokado




Składniki:
  • 8 zielonych szparagów, gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut
  • 1/4 awokado, kroimy w plasterki
  • garść roszponki
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Ugotowane szparagi, po dwa, oraz kawałek awodako zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. Na talerzu kładziemy odrobinę roszponki, zawinięte szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i gotowe.


czwartek, 26 marca 2015

Bataty zapiekane z jajem i ricottą


Składniki:
  • 3/4 dużego batata
  • 3 jaja
  • 1/2 opakowania ricotty (około 120 gram)
  • 1 szalotka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, wędzona papryka
  • łyżka oliwy z oliwek
Batata ścieramy na tarce, szalotkę drobno siekamy. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i wykładamy do naczynia żaroodpornego bądź patelni z metalową lub odpinaną rączką. Pieczemy 15 minut, następnie wbijamy jaja i pieczemy kolejne 8-10 minut. Tuż przed podaniem całość posypujemy przyprawami, w tym wędzoną papryką, szczypiorkiem. Podajemy z ricottą.


środa, 25 marca 2015

Krem z batata z ricottą i szałwią



Składniki:
  • 500 gram batatów
  • 2 szklanki bulionu bądź rosołu
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek ricotty, liście szałwii, wędzona papryka w proszku
Bataty, ziemniaka i marchew gotujemy w bulionie do miękkości, następnie miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z łyżką ricotty, listkiem szałwii i szczyptą papryki groszku. Można podać z grzankami.


poniedziałek, 16 marca 2015

Placuszki bananowe z mango i malinami, jogurtem i chrupiącą granolą


 
Myślę, że to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Pyszne, bezglutenowe placuszki bananowe z dodatkiem smacznego jogurtu kokosowo- migdałowego, owoców i granoli. Smakowy jogurt śmiało można zastąpić naturalnym z dodatkiem miodu i migdałów. Ja jednak wybrałam gotową (i pyszną zresztą) opcję gotowego jogurtu.

Składniki:
  • 2 banany
  • 2 jaja
  • 1/3 opakowania (ok. 80 gram) jogurtu kokosowo-migdałowego (dostępny w Biedronce, moje odkrycie)
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 mango
  • 8 malin
  • 3-4 łyżki granoli (np. z tego przepisu granola)
  • łyżka oliwy z oliwek
Banany i jajka miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego) i smażmy niewielkie placuszki po 1-2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. W tym czasie mieszamy jogurt kokosowo-migdałowy z jogurtem naturalnym. Mango kroimy w kostkę, maliny myjemy. Usmażone placuszki przekładamy na talerz, polewamy jogurtem i posypujemy owocami i granolą.

Smacznego, Klaudia.


niedziela, 15 marca 2015

Sałatka z batatem, ricottą i jajkiem w koszulce


Prosta i zdrowa sałatka, jedna z lepszych jakie kiedykolwiek jadłam a to za sprawą batata, który dzięki swojemu słodkiemu smakowi skradł moje serce. Skomponowałam go z moimi ulubionymi dodatkami: jajkiem w koszulce, ricottą i orzechami nerkowca, które również uwielbiam. Dressing słodko-kwaśny nadaje całości charakteru a zarazem spójności. Batata można upiec lub grillować, wedle uznania. Nie wpłynie to znacząco na jego smak, jednak musimy pamiętać, by nie grillować go zbyt mocno- musi pozostać miękki i kremowy.

Składniki:
  • 1/3 dużego batata: kroimy w plastry, oprószamy solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i syropem z agawy i pieczemy w piekarnika nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut lub grillujemy na patelni
  • 2/3 jaja ugotowane w koszulce, w dużym garnku (największym jaki posiadamy) gotujemy wodę z dodatkiem łyżki octu, kiedy woda się zagotuje dużą łyżką robimy wir i wrzucamy w środek wiru jajko. Gotujemy 2 minuty
  • 100 gram ricotty
  • garść rukoli
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • dressing: łyżka syropu z agawy, sok z 1/3 limonki, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, sól i pieprz
  • świeże zioła
Orzechy nerkowca siekamy i prażymy na suchej patelni. Składniki dressingu mieszamy. Na rukoli układamy przygotowanego  batata, łyżką układamy ricottę oraz jajko w koszulce. Całość posypujemy prażonymi orzechami i polewamy łyżką dressingu. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Smacznego, Klaudia.


sobota, 14 marca 2015

Curry z dynią, kurczakiem, soczewicą i szpinakiem z cynamonowym ryżem

 
Całe szczęście jesienią wpadłam na pomysł zamrożenia kilku kawałków dynii... Bez niej nie wyobrażam sobie takiego pysznego curry.
Cynamonowy ryż to pomysł prosto z mojego nowego nabytku, niesamowitej książki, którą pewnie w najbliższym czasie będę się często inspirowała. Do dzieła kochani!
 
Składniki:
  • 250 gram piersi kurczaka
  • 100 gram ugotowanej czerwonej soczewicy lub z puszki (lub ciecierzycy)
  • 250 gram dyni, pokrojonej w kostkę
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonej pusty curry
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • łyżka miodu
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 150 ml bulionu
  • 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka)
  • sól
  • pieprz
  • garść szpinaku, około 50 gram
  • 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • opcjonalnie: kawałek czerwonej papryki oraz kukurydza z puszki
 
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekany czosnek, chili i czerwoną cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną pierś kurczaka i smażmy kilka minut. Dodajemy dynię oraz ciecierzycę, pastę curry, passatę pomidorową i dusimy całość kilka minut. W tej chwili dodajemy również pokrojoną w paski paprykę i kukurydzę jeśli używamy. Dodajemy bulion oraz mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem. Dusimy kilka kolejnych minut na wysokiej temperaturze aby część płynu odparowało. Przed końcem gotowania dodajemy umyty szpinak.
Ryż gotujemy w szklance wody z dodatkiem cynamonu, anyżu i 1/3 łyżeczki soli na sypko, około 20 minut. Curry podajemy z ryżem, ewentualnie posypujemy dymką lub kolendrą.