Składniki:
- 300 gram świeżego łososia
- 4 małe buraki, starte na tarce o dużych oczkach
- 4 cm chrzanu, startego na tarce
- 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej
- 3 łyżki brązowego cukru
- sok i skórka z 1 cytryny
- 25 ml wódki
- duży pęczek kopru
Filet z łososia myjemy, pozbawiamy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na dnie naczynia, skórą do dołu. Łososia zasypujemy solą morską oraz cukrem trzcinowym. Ugniatamy całość. Następnie układamy warstwę chrzanu i buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków.
- jogurt naturalny (1/2 szklanki)
- koper
- chrzan, starty na tarce (2 cm)
- sól, pieprz
Posiekany koper mieszamy z jogurtem naturalnym oraz startym chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe gravlax podajemy z sosem i grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz