Chyba każdy z nas czasem ma ochotę na coś prostego a zarazem niebywale pysznego. Młode ziemniaki, pachnący koper i świeża fasolka szparagowa oraz szpinak prosto z działki to smaki, które nie potrzebują już niczego więcej, one pachną latem, pachną wolnością. Oto moja propozycja na weekend. Idealny obiad na ciepły, letni dzień.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 kg szpinaku
- 1/2 lampki białego wina
- szczypta soli oraz pieprzu
- zioła prowansalskie
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy z oliwek
- 300 gram piersi z kurczaka
- 1/3 pęczka kopru
Ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i marynujemy w jogurcie naturalnym 10 minut. Następnie grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Szpinak myjemy i dusimy na łyżce oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wino i dusimy jeszcze kilka minut. Fasolkę szparagową gotujemy 8 minut w osolonej wodzie. Następnie warzywa odcedzamy. Na talerzu układamy duszony szpinak, następnie grillowany filet z kurczaka, ugotowane ziemniaczki i fasolkę. Całość posypujemy koprem według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz