Strony

piątek, 31 lipca 2015

Risotto z kurkami


Kolejny przepis na risotto z sezonowym dodatkiem jakim są kurki. Bardzo polecam jeśli ktoś lubi takie smaki. Risotto podałam z kawałkiem smażonego schabu.

Składniki (2 porcje):
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 gram ryżu Arborio
  • 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)*
  • 200 gram kurek
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • 70 gram sera parmezanu lub grana padano
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 5 plastrów schabu przyprawiam solą, pieprzem oraz majerankiem. Smażę na oliwie z oliwek z dodatkiem masła po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odstawiam na kilka minut, następnie schab kroję w paski i podaję z ugotowanym risotto.

Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek oraz kurki (kilka kurek można odłożyć do dekoracji). Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy (ryż powinien zrobić się szklisty). Dodajemy jedną porcję bulionu (na przykład jedną chochlę) i gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie wlewamy kolejną porcję bulionu i postępujemy tak samo do wykorzystania całego płynu. Nie powinno nam to zająć więcej niż 20 minut. Teraz doprawiamy risotto solą i pieprzem. Dodajemy starty ser oraz masło. Dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną bardzo drobno bazylię i mieszamy. Na talerzu posypujemy serem i bazylią oraz pozostałymi kurkami. Podajemy ze smażonym schabem.

Smacznego, Klaudia.

*zazwyczaj do risotto dodaję lampkę białego wina, tuż przed wlaniem pierwszej porcji bulionu. Nie jest to konieczne ale myślę, że wtedy danie nabiera większego charakteru.


czwartek, 30 lipca 2015

Pikantna salsa do nachosów




Pyszna salsa do nachosów lub jako dodatek do wielu innych potraw. Z pewnością zdecydowania tańsza (chciałoby się powiedzieć i zdrowsza, jednak jako, że jest to dodatek do nachosów dziwnie to brzmi...) od tej kupnej i z pewnością lepsza. 
Składniki:
  • 1 szalotka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • oregano i bazylia
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 1 ząbek czosnku
Na oliwie smażmy drobno posiekany czosnek, cebulkę i chili. Doprawiamy ziołami i dodajemy sambal oelek. Chwilę smażymy. Wlewamy passatę pomidorową i dusimy tak długo aż całość zgęstnieje. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukrem.

Smacznego, Klaudia.





środa, 29 lipca 2015

Zapiekana kokosowa owsianka z arestem i jagodami




Zdecydowanie obecna pora roku to ta, którą uwielbiam najbardziej. Bogactwo świeżych, lokalnych warzyw i owoców. Zapach, który unosi się od nich w powietrzu. Aż chce się żyć, jeść i.. nie tyć. Przepis na bardzo zdrowe śniadanie, lekkie a przy tym trochę kwaśne. Zdecydowanie jestem zwolenniczką korzystania z sezonowych darów. Wykorzystajmy je w pełni!

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 200 gram świeżego agrestu
  • 1 łyżka cukru
  • garść świeżych jagód
  • do podania: syrop klonowy, świeży agrest i jagody, mięta

Wieczorem zalewam płatki mlekiem kokosowym i dodaję szczyptę cynamonu. Kolejnego dnia rano dodaję agrest, cukier i jagody. Mieszam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuję świeżymi owocami i polewam syropem klonowym.

Smacznego, Klaudia.




wtorek, 28 lipca 2015

Jagodzianki

 
W przepisach z ciastem drożdżowym w roli głównej najlepsza nie jestem, chociaż ostatnio o dziwo nie mam z nim kłopotu a wszystkie wypieki są udane. Oby tak dalej!

Składniki (8 dużych jagodzianek):
  • 250 gram mąki pszennej + do podsypania
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 białka+ 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 75 gram rozpuszczonego masła
  • 100 ml jogurtu greckiego
Dodatkowo:
  • 200 gram świeżych jagód
  • białko+ 2łyżki mleka do posmarowania jagodzianek
  • lukier: 10 łyżek cukru + sok z 1/2 cytryny
Drożdże mieszam z cukrem, dodaję łyżkę mąki i wody. Odstawiam na 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników i dokładnie wyrabiam ciasto, tak długo aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest taka konieczność to dodaję więcej mąki. Najważniejsza jest cierpliwość na tym etapie. Ciasto powinno być błyszczące i mieć jednolitą barwę. Odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie dzielę ciasto na 8 części i każdą delikatnie rozpłaszczam w dłoniach i nakładam 2-3 łyżki jagód. Następnie sklejam jak pieroga i formuję kulę. Układam na blaszce. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję bułeczki białkiem. Wkładam do piekarnika i piekę 15-18 minut na złoty kolor. Przed podaniem polewam lukrem.

Smacznego, Klaudia

poniedziałek, 27 lipca 2015

Sałatka z wędzonym łososiem, pleśniowym serem i grillowaną cukinią

 

 
Sałatka idealna na śniadanie, polecam szczególnie wykorzystać łososia wędzonego na zimno! W tym całym amoku zapomniałam o dressingu do sałatki a pomysł miałam świetny. No cóż, pomysł wykorzystam a sałatka broni się tak czy siak bez dressingu.
 
Składniki:
  • 100 gram wędzona łososia (najlepiej takiego w kawałku)
  • garść sałaty Endywii
  • 3 jaja
  • kawałek sera pleśniowego (np. z niebieską pleśnią Lazur)
  • 1/4 średniej cukinii
  • sól, pieprz
  • kiełki rzodkiewki
  • oliwa z oliwek
 
Jaja gotujemy na miękko. Cukinię kroimy w cienkie plastry i grillujemy na patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek po 1 minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy listki sałaty, ugotowane na miękko i przekrojone na pół jaja, pokrojony w kostkę ser i grillowaną cukinię. Dodajemy łososia. oraz kiełki rzodkiewki. 


niedziela, 26 lipca 2015

Kokosowy pudding z tapioki z jagodami



Lubię takie śniadania kiedy jest słodko, zdrowo i bardzo smacznie. Kochani polecam, danie robi się samo!

Składniki (2 duże lub 4 mniejsze porcje):
  • 1/2 szklanki tapioki
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka mleka krowiego
  • 2 łyżki cukru
  • garść świeżych jagód
  • opcjonalnie syrop klonowy do podania
Tapiokę zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie gotujemy 15 minut na wolnym ogniu (powinna całkowicie wchłonąć płyn) i w zależności od tego czy wolimy zjeść ją na ciepło czy na zimno przekładamy do pucharków i spożywamy od razu lub wkładamy do lodówki na noc. Dekorujemy świeżymi jagodami i polewamy syropem klonowym jeśli lubimy bardzo słodkie dania.

Smacznego, Klaudia


Propozycja podania tapioki z musem truskawkowo- różanym

sobota, 25 lipca 2015

Lekka zupa kalafiorowo-koperkowa


Prosta w przygotowaniu i lekka. Uwielbiam takie warzywne zupki. Kto lub kalafiora i koperek z pewnością pokocha ją tak samo jak i ja! :)

Składniki:

  • pół kalafiora
  • pęczek koperku
  • trzy marchewki
  • litr bulionu
  • sól 
  • pieprz
  • szczypta chili w płatkach
  • szczypta oregano
  • dwa liście laurowe
  • ziele angielskie
Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, chili w płatkach, oregano i gotujemy około 30 minut.  Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie wyłączamy gaz i dodajemy posiekany drobno koperek. Odstawiamy na pięć minut aby zupa przeszła smakiem koperku.

Smacznego, Klaudia.


 

Pizza węgierska


Składniki:
  • 25 gram drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 250 gram mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
  • 50 gram salami
  • 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  • sos pomidorowy: passata pomidorowa+ sól+ pieprz+ bazylia i oregano
  • 1 kula sera mozzarella

Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie a z ciasta formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam 1/3 porwanej mozzarelli, salami i zieloną paprykę. Przykrywam resztą mozzarelli. Piekę w piekarniku przez 18-20 minut (aż spód pizzy się zarumieni). Podaję ciepłą.

Smacznego, Klaudia


piątek, 24 lipca 2015

Curry z kurczakiem, dynią i batatem

 
 
Składniki (na 4 duże porcje):
  • 500 gram piersi kurczaka
  • 1 duży batat (lub 2-3 ziemniaki)
  • 500 gram dyni, po obraniu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • łyżka oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu
  • do podania: ryż cytrynowy z dodatkiem tymianku, ryż biały bez dodatków lub pita

Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe!

Smacznego, Klaudia. 




Pizza ze świeżymi i suszonymi pomidorami inaczej + domowe sosy do pizzy

 

Składniki:
  • 25 gram drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 250 gram mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
  • kilka łyżek pasty z bobu i pieczonej papryki
  • 1 świeży pomidor, pokrojony w plastry
  • 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski
  • 1 kula sera mozzarella
  • świeża bazylia
Sos czosnkowy:
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • koperek
  • 1-2 ząbki czosnku
Sos pomidorowy:
  • 1 szalotka
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • bazylia, oregano
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie a z ciasta formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Placek smaruję pastą z bobu i papryki, układam 1/3 porwanej mozzarelli, następnie pomidory świeże i suszone. Całość posypuję resztą mozzarelli. Wstawiam do piekarnika i piekę około 18 minut. Wyciągam, posypuję świeżą bazylią. Podaję z sosami.

Sos czosnkowy
Posiekany czosnek i koperek mieszam z jogurtem greckim.

Sos pomidorowy:
Na łyżce oliwy smażę drobno posiekaną szalotkę. Doprawiam ziołami oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodaję passate pomidorową i całość duszę 3 minuty.



czwartek, 23 lipca 2015

Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię

 
Ten i kolejne przepisy to trochę taka podróż po Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii.
Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii...

Składniki (na dwie porcje):
  • 300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry
  • szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny)
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy pestek.
  • 1/2 puszki pomidorów (w sezonie dodajemy 3 świeże pomidory)
  • oregano
  • 5 ziemniaków
  • 3-4 łyżki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
Warzywa po Sycylijsku
Na oliwie z oliwek smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pokrojonego w kostkę (1x1 cm) bakłażana i całość chwilę smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy kapary oraz przekrojone na pół oliwki i dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki (bądź świeże) i dusimy warzywa przez 8-10 minut- tak by zachowały swoją jędrność. Możemy doprawić jeszcze szczyptą soli bądź pieprzu.

Puree z ziemniaków
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut, następnie odlewamy wodę, dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree, dokładnie mieszamy. Jeżeli nie jest zbyt gęste możemy odparować przez 1-2 minuty.

Pieczony dorsz
Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy dorsza z piekarnika. Jest gotowy.

Ostatni szlif...
Puree kładziemy na talerze, na nim układamy duszone warzywa i pokrojony na kawałki pieczony filet z dorsza. Możemy udekorować natką pietruszki bądź posypać gruboziarnistym pieprzem.

Smacznego, Klaudia.




Domowe mleko kokosowe

Zrobieniem mleka kokosowego nigdy nie byłam szczególnie zainteresowana. Wiedziałam, że to proste ale jednak.. nie pociągało mnie to szczególnie. Do czasu kiedy to okryłam spory zapas wiórków kokosowych do których nikt nie miał ochoty się dobrać. Coś należało z tym zrobią a mleko kokosowe jest świetne do owsianki! I w ten sposób powstało. Domowe, z niską zawartością tłuszczu i krótką etykietą... Chyba pozostanę fanką tego mleka!

Składniki:
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka wrzątku + 3/4 szklanki wrzątku
Wiórki kokosowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc. Następnie miksujemy blenderem i przelewamy przez gazę. Te same wiórki ponownie zalewamy wrzątkiem i ponownie miksujemy blenderem. Przelewamy przez gazę. Wstawiamy do lodówki i przechowujemy kilka dni. Jest lekkie, pyszne i pachnie cudnie kokosem. Całkiem inne niż to z puszki, ale i zastosowanie będzie miało inne w mojej kuchni.

Smacznego, Klaudia


środa, 22 lipca 2015

Pancakes

 
 
 
Nic dodać, nic ująć. Kolejna pyszna propozycja na śniadanie. Tym razem zdecydowanie mniej dietetyczna ale równie dobra. 

Składniki:
  • szklanka mąki
  • jajko
  • szklanka mleka bądź maślanki
  • ćwierć szklanki cukru pudru 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwa 
  • szczypta soli
  • do podania: syrop klonowy, mus malinowy na przykład do przełożenia placuszków, listek mięty
Mieszam ze sobą mąkę, jajko, mleko, sól, cukier puder i proszek do pieczenia na gładką masę. Rozgrzewam patelnię i smażę małe pancakes z dwóch stron przez kilka minut. Podaję z syropem klonowym, owocami, cukrem pudrem i czym dusza zapragnie.

Smacznego, Klaudia.



Kokosowa zupa z kurczakiem, mango i fasolką szparagową


Zupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła!

Składniki:
  • 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół
  • 200 gram piersi kurczaka
  • 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne)
  • 2 marchewki
  • garść fasolki szparagowej
  • sok z 1/2 limonki (opcjonalnie)
  • łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 4 cm białej części pora
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • 3 łyżki świeżego groszku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki/kolendra do podania
Na maśle smażymy posiekany czosnek, chili i pora. Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz marchewkę i batata (lub mango w zależności czego używamy). Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową oraz groszek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sambalem . Wlewamy bulion lub całość wrzucamy do garnka z bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki. Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej soli. Podajemy z posiekanymi drobno ziołami.

Smacznego, Klaudia


wtorek, 21 lipca 2015

Grillowany dorsz na puree z warzywami duszonymi

 
Grillowany kawałek ryby, warzywa i ziemniaki to coś co gra ze sobą idealnie i smakuje wyśmienicie. Idealne danie na niedzielny obiad i w każdy inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować. 

Składniki:
  • 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości
  • sól, pieprz
  • sok z 1/4 cytryny
  • przyprawa do ryb Mojito
  • 3 ziemniaki
  • 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje są równie smaczne)
  • 2-3 łyżki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 3/4 czerwonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek aromatyzowana oregano
  • kolendra / koperek
Puree z ziemniaków i batata
Ziemniaki (wraz z batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree.

Grillowany dorsz Mojito
Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki.

Duszone warzywaNa rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż warzywa zmiękną.

Ostatni szlif...Na talerzu układamy łyżkę puree z ziemniaków, następnie dodajemy duszone warzywa i grillowaną rybę. Całość dekorujemy kolendrą lub koperkiem.

Smacznego, Klaudia.