Faszerowany bakłażan jest pyszny, miękki i rozpływający się w ustach. Dodatek letniego akcentu takiego jak bób i fasolka szparagowa nadaje temu daniu bardzo sezonowego wymiaru. Danie jest lekkie, zdrowe i proste w przygotowaniu. Pełna składników mineralnych kasza jęczmienna pęczak idealnie wzbogaca to danie o zdrowe węglowodany złożone. Do tego moje ulubione zioła: natka pietruszki i świeża bazylia. Pychota!
Składniki (na dwie porcje):
- 2 bakłażany
- 1 pierś kurczaka
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczka marki Kupiec+ 1 szklanka wody
- garść bobu, obranego ze skórki
- garść fasolki szparagowej zielonej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 70-80 gram parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- jedna czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut. W tym czasie kaszę gotujemy w podanej ilości wody aż ta wchłonie ją całkowicie. Na patelnie, na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku. Następnie dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka. Smażymy chwilę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie na patelnię wrzucamy bób oraz pokrojoną drobno fasolkę szparagową. Całość chwilę dusimy. Dodajemy drobno posiekane zioła. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i całość dokładnie mieszamy. Z piekarnika wyciągamy bakłażany, łyżką wyciągamy miąższ, który drobno siekamy i również dodajemy do reszty farszu. Jeśli jest taka konieczność farsz doprawiamy solą i pieprzem. Parmezan ścieramy na tarce, część dodajemy do farszu, mieszamy i nadziewamy nim bakłażany. Tuż przed włożeniem do piekarnika posypujemy bakłażany resztą parmezanu. Bakłażany pieczemy w piekarniku 25 minut. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz