Tym razem pragnę pokazać Wam idealną przekąskę do piwa typu Pilsner Niemiecki. Jako, że sezon na pyszną i kruchą kapustę w pełni postanowiłam ją wykorzystać. Duet z kurkami udał się niesamowicie, taka kapustka smakuje świetnie i jest idealną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Piwo typu Pilsner niemiecki pasuje bowiem idealnie do ziół takich jak tymianek czy jałowiec ale co oczywiste do dań kuchni niemieckiej, w której kapusta występuje dość często w różnych formach. Takie grzanki z porcją młodej kapusty, kurek i ziół to świetna przekąska na spotkanie w gronie znajomych przy odpowiednim trunku. Polecam, szczególnie, że danie jest łatwe i dość szybkie.
Składniki (na 4-6 porcji):
- 1/2 białej, młodej kapusty
- 250 gram kurek
- 2 pomidory malinowe lub 1/2 puszki pomidorów krojonych
- świeży tymianek
- jałowiec (6 ziaren)
- ziele angielskie (2 ziarna)
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki piwa typu Pilsner niemiecki
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża bagietka lub ciabatta do podania
- piwo typu Pilsner niemiecki do podania
- świeży tymianek do dekoracji
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz