Proste i sycące danie, które świetnie nadaje się na wynos do pracy lub szkoły. Idealny posiłek na lunch lub obiad. Słodka marchewka i batat to zgrany duet, natomiast ziołowy sos nadaje całości wytrawnego charakteru. Całość jest lekka i pożywna a przede wszystkim zdrowa!
Składniki (na 10 placków, 2 porcje):
- 100 gram marchwi
- 1/2 średniego batata
- 2 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 (lub innej ulubionej)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- oliwa z oliwek do smażenia (2-3 łyżki)
- szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki w proszku
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka bazylii
- do podania świetnie nada się roszponka
Batata obieramy. Marchewkę i ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski i mieszamy z mąką, jajkami i mlekiem. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i wędzonej papryki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po porcji ciasta (1 łyżka = 1 porcja). Smażymy z każdej strony po 2 minuty na średnim ogniu, uważając by się nie przypaliły. Po usmażeniu placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Bazylię i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy z jogurtem naturalnym i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Placki podajemy z porcją bazyliowo-pietruszkowego sosu.
Smacznego, Klaudia.
uwielbiam takie placuszki, super!
OdpowiedzUsuńJa również! Są proste, szybkie w przygotowaniu i smakuję wyśmienicie!
UsuńPozdrawiam :)