Składniki (na 50-60 sztuk):
Ciasto:
- 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850)
- 260 gram miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 125 gram masła
- 60 ml mleka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej)
- 100 gram suszonych śliwek
- 1 łyżka dżemu figowego (lub powideł śliwkowych)
- 1 łyżka Amaretto
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 30 gram masła
Na 4-5 dni przed Wigilią wyciągamy z lodówki ciasto (kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem pierniczków). Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość około 3mm - 4 mm. Jeśli jest taka konieczność to podsypujemy niewielką ilością mąki. Wykrawamy z ciasta serduszka i na połowę serduszek nakładamy niewielką ilość nadzienia (1/2 łyżeczki) i przykrywamy drugim serduszkiem, który z łatwością powinien się przykleić do pierwszego. Postępujemy tak samo z resztą składników a gotowe pierniczki umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie studzimy na kratce i umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tuż przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową.
*Suszone morele i śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Następnie śliwki, dżem figowy i Amaretto miksujemy na mus.
**Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz