Składniki (na 2 porcje):
- 350 gram filetu z halibuta
- ziarenka z 1/2 granata
- garść orzechów włoskich
- łyżka miodu
- 1 cytryna
- 1 pęczek koperku
- szczypta soli i pieprzu
- 3 łyżki białego wina lub cydru
- biały ryż do podania
- rukola do dekoracji
Filet pozbawiam skóry i ości. Doprawiam solą i pieprzem. Ewentualnie kroję na mniejsze części. Polewam miodem i posypuję granatem oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Cytrynę kroję na ćwiartki. Koper myję. W naczyniu żaroodpornym umieszczam rybę z dodatkami, wokół niej rozkładam cytrynę i koper. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-10 minut. Po tym czasie wyciągam rybę (i pozostałe dodatki) z naczynia. Powstały sos przelewam do garnuszka, dodaję wino, doprawiam szczyptą soli i gotuję przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Gotową rybę podaję z sosem, białym ryżem a całość ozdabiam listkami rukoli.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz