Składniki (na około 10-12 niewielkich pulpecików):
- 300 gram filetów z karpia bez skóry i ości
- garść suszonej żurawiny
- 2-3 suszone morele
- 1/3 pęczka mięty
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
- 1 jajko
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Filet z karpia mielimy np. w malakserze. Suszone owoce i miętę drobno siekamy. W misce mieszamy posiekane owoce, miętę, mielonego karpia, ugotowaną kaszę bulgur, jajko, bułkę tartą, szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy z niej niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim klopsiki po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5-6 minut.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz