Od lat ta sałatka gości na naszym wigilijnym stole, niejednokrotnie była to jedyna potrawa jaką miał ochotę zjeść najmłodszy uczestnik Wigilii w rodzinie, bowiem smakowała mu niezmiernie. Warstwami układana, dzięki czemu pięknie się prezentuje na stole. Smakuje wyśmienicie, dlatego polecam ją i Wam kochani. W wersji dietetycznej polecam zastąpić majonez sosem na bazie jogurtu naturalnego (2 łyżki jogurtu na 1 łyżkę majonezu), natomiast jeśli chodzi o ryż to można użyć tego pełnoziarnistego.
Składniki:
- 200 gram ryżu
- 1 puszka tuńczyka
- 5-6 ogórków konserwowych
- 3 jajka
- kilka łyżek ketchupu
- majonez
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duża cebula
- szczypta soli
Ryż gotujemy w 450 ml wody, do momentu aż te wchłonie płyn całkowicie. Doprawiamy szczyptą soli. Ryż powinien być dość sypki. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączamy na sitku. Sałatkę układamy według poszczególnych warstw:
- pokrojone ogórki
- 1/3 ugotowanego ryżu
- ketchup
- cebula
- 1/3 ugotowanego ryżu
- majonez
- jajka
- tuńczyk
- 1/3 ugotowanego ryżu
- majonez
- kukurydza
Tak przygotowaną sałatkę przechowujemy w lodówce. Podajemy po schłodzeniu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz