Strony

piątek, 8 stycznia 2016

Idealnie upieczony kurczak z ziemniakami i papryką z prostą sałatką

Pogoda nas nie rozpieszcza, na zewnątrz jest już dość zimno. Nie pozostaje nam zatem nic innego jak rozgrzewać się od środka smacznymi, gorącymi daniami, które nie tylko świetnie smakują ale i pięknie wyglądają. Poniżej przedstawiam Wam pierwszy przepis na blogu na pieczonego kurczaka w całości, który jest niesamowicie soczysty i bardzo smaczny. Kurczak jest złocisty, skórka chrupiąca zatem czego chcieć więcej. Porcję kurczaka zaserwowałam z pieczoną papryką i ziemniakami oraz prostą sałatą z dressingiem. Całość jest smaczna, soczysta, lekka a zarazem bardzo rozgrzewająca. Idealny pomysł na niedzielny obiad.

Składniki (na 4-6 porcji):
  • kurczak cały o wadze 1,7-2 kg
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 30 gram masła
  • marynata do kurczaka: po 1 łyżeczce soli, pieprzu, papryki wędzonej słodkiej, oregano oraz szczypta chili
  • 5-6 obranych marchewek
  • 6-7 niewielkich, ugotowanych ziemniaków
  • marynata do warzyw: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka oregano, szczypta soli
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka słodka
Prosta sałata z cytrynowym dressingiem
  • 1 główka sałaty masłowej, umytej, osuszonej i porwanej na kawałki
  • cytrynowy dressing: 1 filecik anchois, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, skórka otarta z 1/2 cytryny, sok z 1/2 cytryny, szczypta soli i pieprzu, 5-6 łyżek oliwy z oliwek
Kurczaka wyciągam z lodówki i pozostawiam na kuchennym blacie przez 30-40 minut, by nabrał temperatury pokojowej. Myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi kurczaka. Kurczaka faszeruję pokrojoną na ćwiartki cytryną i cebulą oraz ziołami. Nogi kurczaka związuję sznurkiem. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Na dno wysokiego naczynia żaroodpornego wkładam marchewki a na nich układam kurczaka na jednym boku (chodzi o to, by kurczak nie leżał w tłuszczu). Kurczaka piekę z jednej strony przez 25 minut, następnie obracam go na drugi bok i piekę kolejne 25 minut. Po tym czasie wyciągam kurczaka z piekarnika, wylewam wytopiony tłuszcz i ponownie umieszczam kurczaka na marchewkach, tym razem piersiami do góry. Kurczaka piekę przez kolejne 50 minut. W międzyczasie gotuję ziemniaki i kroję na ćwiartki paprykę. Warzywa nacieram składnikami marynaty. Wyciągam kurczaka z piekarnika, wylewam wytopiony tłuszcz z naczynia i układam w nim warzywa z marynatą. Całość piekę przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wyciągam danie z piekarnika, studzę przez kilka minut i dzielę na porcje.
Składniki cytrynowego dressingu ucieram w moździerzu do uzyskania jednolitej konsystencji. Tuż po upieczeniu kurczaka polewam nim porwaną sałatę i mieszam. Porcję kurczaka podaję z ziemniakami, papryką i sałatą.

Smacznego, Klaudia.




2 komentarze:

  1. temp 190 stopi? Czy nie jest suchy po pieczeniu przez ponad 2,5 godziny? Mi by się spiekł w takiej temp. Twój wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczaka piekłam w sumie 130 minut, czyli 2h i 10 min co dało fantastyczny rezultat i kurczak wyszedł super soczysty. Mówimy oczywiście o kurczaku o wadze 1,6-2 kg. Jeśli ptak jest większy należy go piec odpowiednio dłużej, np. 2,5 kg o 30 minut dłużej, dodając po 5 minut na każdy bok i 20 minut na piersi.
      Pozdrawiam :)

      Usuń