Od kiedy zakochałam się bez pamięci w wytrawnej kaszy jaglanej już zawsze mam w lodówce porcję tego ugotowanego dobrodziejstwa natury. Często przyrządzam ją z pesto lub właśnie tak jak dziś- z patelni z dodatkami, które nadają całości niesamowitego charakteru. Idealny pomysł na obiad, śniadanie lub kolację. Polecam!
Składniki (na 2 porcje):
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 7-8 pieczarek
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Na rozgrzanej oliwie smażę drobno posiekany czosnek i szalotkę. Smażę przez 2-3 minuty, następnie dodaję pokrojone w ćwiartki pieczarki i szpinak. Całość smażę 4-5 minut, do momentu aż szpinak zwiędnie a pieczarki się przyrumienią. Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i chwilę całość smażę. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz