- 400 gram mąki orkiszowej
- 1 szklanka mleka
- 50 gram masła
- 40 gram świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka kminku
- suszone zioła: po 1 łyżeczce majeranku, ziół prowansalskich
Masło rozpuszczam w garnku, dodaję mleko i podgrzewam tylko kilka chwil by było letnie. Ściągam z ognia i rozpuszczam w mleku drożdże. W dużej misce mieszam przesianą mąkę, cukier, sól i podgrzane mleko z pozostałymi składnikami. Dokładni wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Świeże zioła siekam bardzo drobno. Kiedy ciasto wyrośnie dodaję siemię lniane, kminek, suszone i świeże zioła. Dokładnie mieszam i umieszczam ciasto w keksówce. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tak by podwoiło swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie piekę je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz