Przepis na zakwas do żurku:
- 500 ml przegotowanej, chłodnej wody
- 5 łyżek mąki żytniej
- 4-5 ząbków czosnku
- 4-5 liści laurowych
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
Przepis na żurek:
- 1 pęczek włoszczyzny: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 1 cebula, 2 ząbki czosnku
- 1, 5 litra dobrej wody
- przyprawy: 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki kminku
- 250-500 ml zakwasu na żur
- 400 gram surowej, białej kiełbasy
- 2 kawałeczki suszonych grzybów
- 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
- 4-5 łyżek śmietany 30%
- do podania: jajka ugotowane na twardo; rzeżucha
Zakwas żytni na żur
Wszystkie składniki umieszczam w słoju i dokładnie mieszam. Mieszankę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 4-5 dni, mieszając co jakiś czas. Powinien mieć zapach i smak kwaskowaty. Przygotowany zakwas przelewam do butelki i umieszczam w lodówce.
Przepis na żurek
Całą włoszczyznę wraz z suszonymi grzybkami i wszystkimi przyprawami umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Następnie dodaję wstrząśnięty zakwas oraz chrzan ze słoiczka. Zupę gotuję kolejne 15 minut. Na końcu dodaję śmietankę, doprawiam solą i pieprzem. Jeśli oczuwam taką konieczność to również chrzanem i gotuję jeszcze 4-5 minut. Kiełbasę z zupy kroję na mniejsze kawałki, można ją przesmażyć na patelni przed podaniem z zupą. Żurek podaję z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajem. Posypuję również rzeżuchą i majerankiem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz