Składniki (na 4 porcje):
- 500 gram obranych ziemniaków
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 40 gram sera żółtego*
- 30 gram parmezanu*
Ziemniaki kroimy w plastry, najlepiej za pomocą malaksera. Ser żółty mieszamy z parmezanem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nacieramy rozciętym ząbkiem czosnku. Na dnie układamy pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków doprawiamy je solą, polewamy łyżką śmietany i posypujemy łyżką sera. Układamy kolejną warstwę ziemniaków i postępujemy dokładnie tak samo do momentu aż skończą się ziemniaki. Całość polewamy resztą śmietany i posypujemy serem. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na 75 minut. Po tym czasie wyciągamy gotowe danie z piekarnika, podajemy solo lub z dodatkami.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz