Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):
- 1 kg cebuli
- 3/4 szklanki białego wina
- 750 ml bulionu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- szczypta soli i pieprzu
- dodatkowo: bagietka i starty ser (tradycyjnie używa się gruyère)
W dużym garnku z grubym dnem podgrzewam oliwę z oliwek i masło. Cebulę kroję w piórka, czosnek w drobną kostkę. Posiekane warzywa wrzucam do garnka i smażę na wolnym ogniu przez 40-50 minut. Dodaję do warzyw ziele angielskie, liścia laurowego oraz posiekany tymianek. Kiedy cebula mocno zbrązowieje i będzie mocno skarmelizowana dodaję białe wino. Gotuję do momentu aż wino zredukuje się o połowę, dodaję bulion i gotuję jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiam zupę solą i pieprzem. Bagietkę kroję w kromki, ser ścieram na tarce. Porcję zupy wlewam do miseczki żaroodpornej i przykrywam kromką bagietki oraz startym serem. Zapiekam w nagrzanym piekarniku do momentu rozpuszczenia sera. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
ależ ona smakowicie wygląda, taką ochotę mi narobiłaś, ze już się nie mogę doczekać, aż sobie przygotuje taką :)
OdpowiedzUsuńzaczarowana-oczarowana.pl
Cieszę się, że Ci się podoba!
UsuńPozdrawiam :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPackers and Movers Bangalore Will Ensure Tension-Free Move
OdpowiedzUsuńReady to move? Request free quotes today!
Packers and Movers Bangalore @ http://www.shiftingguide.in/packers-and-movers-bangalore.html
Thanks for the nice post
OdpowiedzUsuńPackers and Movers Lucknow Will Ensure Tension-Free Move
Ready to move? Request free quotes today!
Packers and Movers Lucknow @ http://www.shiftingguide.in/packers-and-movers-lucknow.html