Składniki (na 3-4 porcje):
- 7-8 kromek ulubionego pieczywa, najlepiej czerstwa chałka, brioszka lub chleb tostowy. Tak jak wspomniałam wcześniej ja użyłam chleba żytniego.
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia lub masło
Mus czereśniowy:
- 400-500 gram czereśni (użyłam mrożonych, mogą być świeże)
- 2 łyżki wody
- 3-4 łyżki syropu (dowolnego, może być klonowy, z agawy - ja użyłam syropu z marynowanych wiśni ale głównie chodzi o to, by czereśnie się skarmelizowały)
- szczypta cynamonu
Do podania:
- mus czereśniowy
- jogurt naturalny
- świeże owoce
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i solą. Każdą kromkę moczymy minutę w masie jajecznej i smażymy na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Usmażone kromki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe tosty francuskie podaję z musem, jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Mus czereśniowy
Rozmrożone czereśnie umieszczam w rondelku, dodaję syrop i wodę. Całość duszę 4-5 minut i miksuję na gładki mus blenderem. Jeśli używasz świeżych czereśni duś je kilka minut dłużej.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz