Strony

sobota, 7 maja 2016

Roladki drobiowe z farszem z suszonych pomidorów ugotowane na parze

To danie to totalny hit! Pamiętam, że kiedy jadłam ja pierwszy raz uznałam, że to fenomenalny przepis na ugotowanie piersi kurczaka na parze. Dzięki temu, że wykorzystujemy mieloną pierś kurczaka i nadziewamy ją farszem nadal jest soczysta i miękka a przede wszystkim lekka. Danie jest proste w przygotowaniu, wystarczy trochę cierpliwości w pierwszych etapach przygotowania dania.

Składniki (na 1 dużą roladkę, czyli około 2-3 porcje):
  • 500 gram mielonej piersi kurczaka
  • szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii
Na farsz:
  • 3 kromki żytniego pieczywa
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
Przede wszystkim potrzebujemy kawałek folii spożywczej o wymiarach minimum 50 cm x 30 cm. Na niej rozkładamy równomiernie w formie prostokąta mieloną pierś kurczaka zostawiając odstępy: po 5 cm na górze i na dole oraz po 10 cm z prawej i lewej strony. Składniki farszu miksujemy w blenderze na gładką papkę. Po środku, wzdłuż długiego boku układamy równomiernie farsz. Na niego zawijamy boki foli z mięsem. Tworzymy rulonik, który dokładnie związujemy po prawej i lewej stronie. Ważne by był zwinięty ciasno. Tak przygotowany rulonik umieszczamy w urządzeniu do gotowania na parze i gotujemy przez 30- 35 minut. Po tym czasie wyciągamy mięso, odstawiamy na kilka minut, by odpoczęło a następnie usuwamy folię i kroimy w plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pozdrawiam, Klaudia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz