UWAGA! Kasza jaglana w tym przepisie nie jest wyczuwalna :)
Składniki (na 1 dużego lub 2 mniejsze omlety):
Krem jaglany, który zostanie wykorzystany zarówno do czekoladowego nadzienia, jak i omletu:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 banan
- 1 łyżka miodu
Omlet:
- 1/2 przygotowanego kremu jaglanego
- 2 jajka
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Krem czekoladowy:
- 1/2 przygotowanego kremu jaglanego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mleka
- 4-5 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej
Karmelizowany rabarbar:
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- cukier puder do dekoracji
Kaszę gotuję w mleku do miękkości. Dodaję miód i banana, miksuję na gładki krem.
Jajka mieszam z połową przygotowanego kremu i cynamonem. Na patelni rozgrzewam olej i wylewam przygotowaną mieszankę. Omlet smażę przez 6-7 minut na wolnym ogniu, do momentu zrumienienia spodu.
Składniki na krem podgrzewam w garnuszku do momentu rozpuszczenia czekolady. Ściągam z ognia.
Rabarbar obieram, kroję na mniejsze części. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję rabarbar i chwilę duszę. Następnie dodaję miód oraz cynamon i całość karmelizuję przez 3-4 minuty.
Gotowy omlet smaruję kremem i podaję z karmelizowanym rabarbarem. Dekoruję cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Wypasiony omlecior. Pycha.
OdpowiedzUsuńZ tym wypasiony to nie jest przesada bo faktycznie to prawda!
UsuńPozdrawiam :)