Strony

wtorek, 30 sierpnia 2016

Malinowa owsianka

Ostatnio królują u mnie owsianki. Po pierwsze dlatego, że ich przygotowanie rano zajmuje mi zaledwie 15 minut, po drugie jest to pomysł na zdrowe śniadanie, które da mi odpowiednią ilość energii na resztę dnia. Poza tym jest to uniwersalne danie, do którego można dodać tak prawdę mówiąc wszystko, każdy owoc na który mamy aktualnie ochotę. Warto wzbogacić owsiankę o odpowiednie dodatki: wcześniej przygotowaną granolę, przeróżne orzechy i pestki, świeże owoce, nasiona chia. Dzięki temu nasze danie będzie jeszcze smaczniejsze a przede wszystkim zyska dodatkowe wartości odżywcze.

Składniki (na 1 porcję):
  • 4 łyżki płatów owsianych
  • 8 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki świeżych malin + do dekoracji
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub więcej
  • 2 łyżki gotowej granoli np. z tego przepisu lub ulubionych orzechów
Płatki gotuję w mleku z dodatkiem malin i syropu klonowego do momentu aż całość stanie się gęsta(około 5-6 minut). Do ugotowanej owsianki dodaję jogurt naturalny, mieszam owsiankę i przekładam do miseczki. Dekoruję świeżymi malinami i gotową granolą lub posiekanymi orzechami.

Smacznego, Klaudia!



poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Bazyliowe risotto z groszkiem, fasolką szparagową i cukinią

Przepyszne, delikatne i kremowe risotto z zielonymi warzywami. Z dużą ilością groszku, fasolki szparagowej i cukinii oraz posiekaną, świeżą bazylią tajską co sprawia, że danie staje się lekkie i orzeźwiające.

Składniki (na 2 porcje):
  • 200 gram cukinii
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki ryżu Arborio
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanej bazylii tajskiej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 lampka białego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 gram parmezanu
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z dodatkiem łyżki masła i smażę posiekaną szalotkę oraz czosnek. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach i wrzucam również na patelnię, całość smażę chwilę aż odparuje nadmiar płynu. Dodaję ryż i przez minutę całość duszę. Wlewam wino i redukuję ilość płynu o połowę. Stopniowo dodaję bulion, porcjami po pół szklanki i dolewam więcej w momencie, gdy ryż wchłonie cały płyn. Gotuję całość na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaję mrożony groszek i fasolkę szparagową. Danie doprawiam solę i pieprzem. Na koniec dodaję resztę masła i starty na drobnych oczkach parmezan. Ściągam danie z ognia i dokładnie mieszam. Dodaję posiekaną drobno bazylię i ponownie mieszam. Risotto podaję od razu, posypane startym parmezanem i udekorowane świeżą bazylią.

Smacznego, Klaudia.


piątek, 26 sierpnia 2016

Owsianka czeko- śliwka!

Ostatnio moje śniadania to najczęściej kombinacje wszystkich owsianek, jaglanek czy komosanek z przeróżnymi dodatkami. Pamiętacie przepis na czeko- śliwkę, który dwa lata temu zawojował cały Internet? Smażone długo śliwki z dodatkiem gorzkiej czekolady lub kakao, bez cukru i innych dodatków. Idealny fit krem czekoladowy, na kanapki, jako nadzienie naleśników lub jako dodatek do... owsianki! Polecam wypróbować przepis, szczególnie w zbliżające się chłodne, jesienne poranki.

Składniki (na 2 porcje):
  • 7 łyżek płatków owsianych
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 szklanka wypestkowanych śliwek
  • 4-5 kostek czekolady deserowej
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • dodatki: świeże śliwki, maliny, płatki migdałów
Siemię lniane i płatki owsiane moczę przez noc w podanej ilości wody. Kolejnego dnia gotuję z dodatkiem wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki śliwek, do momentu aż płatki wchłoną cały płyn a śliwki się rozpadną. Na koniec gotowania dodaję syrop klonowy oraz czekoladę. Całość duszę jeszcze 2-3 minuty i ściągam z ognia. Dodaję jogurt naturalny i całość dokładnie mieszam. Gotową owsiankę przekładam do miseczek i dekoruję malinami, świeżymi śliwkami i płatkami migdałów.

Smacznego, Klaudia.


poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Tosty francuskie na słodko z musem z jagód, konfiturą mirabelkową i syropem klonowym

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej rzepakowy do smażenia
Dodatki:
  • 3/4 szklanki jagód + kilka do dekoracji
  • 1 szklanka mirabelek
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki płatków migdałów
Jajka należy roztrzepać z cukrem, mlekiem i solą. Chleb należy wymoczyć w mieszance jajecznej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
Mirabelki pozbawiam pestek i gotuję z dodatkiem łyżki cukru i łyżki wody do momentu aż owoce się rozpadną.
Jagody gotuję również z łyżką wody i cukru aż powstanie mus. Jedną kromkę chleba smaruję połową musu, przykrywam drugą kromką i nakładam część mirabelkowej konfitury. Całość polewam syropem klonowym i posypuję płatkami migdałów oraz pozostałymi jagodami. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.



sobota, 20 sierpnia 2016

Sałatka z pieczonym burakiem, grillowaną papryką, jajkiem i fetą

Prosta sałatka z gotowanym jajkiem, pieczonym burakiem i grillowaną papryką z dodatkiem sera feta i pestek słonecznika oraz migdałów w płatkach. Przyjemne danie na rozpoczęcie dnia.

Składniki (na 2 porcje):
  • garść rukoli
  • 2 jajka
  • 1 burak
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 50 gram sera feta
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • sos balsamiczny
Buraka owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę, studzę. Jajka gotuję na twardo (około 7 minut). Paprykę myję, osuszam i grilluję na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. Rukolę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, umieszczam na talerzach.  Grillowaną paprykę kroję w paski. Buraka kroję w cienkie plastry, jajka obieram i kroję na ćwiartki. Pestki dyni i migdały prażę na suchej patelni. Na rukoli układam warzywa, jajka i pokruszoną fetę. Całość posypuję prażonymi nasionami i orzechami. Przed podaniem polewam sosem balsamicznym.

Smacznego, Klaudia.


piątek, 19 sierpnia 2016

Jaglanka bananowa z mango podana z jagodami, arbuzem i granolą

Czasami moje śniadania to proste posiłki, których przygotowanie zajmuje kilka minut. Czasem są to wymyślne i trudne potrwawy a innym razem takie które mają w sumie masę przeróżnych składników, które po złączeniu w jedną potrawę okazują się najlepszym połączeniem. Tym razem tak było. Banan, mango, arbuz i jagody. Brzmi jak sałatka owocowa a jest to przepyszny krem z dodatkiem kilku owoców. Całość bardzo letnia, orzeźwiająca ale zarazem sycąca i smaczna. Z pewnością bomba... witaminowa!

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki wody
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 mango
  • 1 dojrzały banan
  • 2- 3 łyżki gotowej granoli, np. z tego przepisu
  • kawałek arbuza
  • 1/2 szklanki świeżych jagód
  • syrop klonowy do polania
Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę. Ugotowaną kaszę, jogurt naturalny, banana i mango miksuję na gładki krem. Krem przekładam do miseczki, dekoruję pokrojonym w kostkę arbuzem, świeżymi jagodami, granolą i syropem klonowym. Podaję od razu lub przechowuję krem bez dodatków w lodówce przez noc, jeśli chcę by był zimny.

Smacznego, Klaudia.




czwartek, 18 sierpnia 2016

Chleb pszenno- gryczany z ziarnami

Pieczenie domowego chleba to raki mój rytuał, który bardzo lubię kultywować. Zapach pieczonego chleba kojarzy mi się z miejscem bezpiecznym, z ostoją, z bliskimi ludźmi. Jest to przyjemne uczucie, pełne emocji. Kto by pomyślał, że wystarczy tylko kilka połączonych ze sobą zgrabnie składników by w człowieku uwolniło się tyle uczuć i wspomnień.
Chleb pszenny z dodatkiem mąki gryczanej to wypiek o ciężkiej, zbitej strukturze. Jest smaczny i chrupiący za sprawą ziaren. Zdecydowanie polecam ten wypiek.

Składniki (na 1 bochenek upieczony w keksówce o wymiarach 20 x 12 cm):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • garść nasion słonecznika
  • garść pestek dyni
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Dodaję resztę składników i wyrabiam gładkie ciasto. Jeśli jest taka potrzeba dodaję więcej mąki. Ciasto odstawiam na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i piekę chleb przez 45 minut, następnie obniżam temperaturę piekarnika do 180 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Upieczony bochenek studzę na kratce. Kroję po wystudzeniu.

Smacznego, Klaudia.


środa, 17 sierpnia 2016

Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem, fetą i płatkami migdałów


Prosta sałatka z pieczonym burakiem, soczystą piersią z kurczaka i fetą oraz płatkami migdałów. Całość polana sosem balsamico, który idealnie komponuje się ze słodyczą buraka i słoną fetą. Do tego tylko wystarczą już migdały w płatkach, by całość stała się przyjemnie chrupiąca.

Składniki (na 2 porcje):
  • garść rukoli
  • 1 burak średniej wielkości
  • 50 gram sera feta
  • 150 gram piersi kurczaka
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki sosu balsamicznego
  • marynata do kurczaka: szczypta soli, pieprzu, wędzonej papryki, majeranku, 1/2 szklanki piwa
Buraka owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Pierś kurczaka przyprawiam i umieszczam w rękawie do pieczenia. Wlewam piwo, zamykam rękaw i umieszczam pierś w piekarniku razem z burakiem. Kurczaka piekę przez 10-12 minut. Studzę zarówno upieczoną pierś kurczaka, jak i buraka. Rukolę myję, osuszam ręcznikiem papierowym i umieszczam na talerzu. Buraka obieram, kroję w cienkie plastry i układam na rukoli. Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i umieszczam na talerzu. Całość posypuję pokruszoną fetą i płatkami migdałów, które dobrze jest też wcześniej uprażyć na patelni. Sałatkę polewam sosem balsamicznym.

Smacznego, Klaudia.

wtorek, 16 sierpnia 2016

Jagodowa owsianka

 Sezon na jagody niestety już się kończy ale jeśli macie jakieś dodatkowe ilości w zamrażarce to wykorzystajcie je do przepysznej owsianki jagodowej! Delikatna, orzeźwiająca, smakuje jak lato. Bardzo jagodowa, odrobinę słodka. Energetyczna, idealna na śniadanie!

Składniki (na 1 porcje):
1 porcja owsianki ma około 225 kcal
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka 0,5%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 szklanki jagód + odrobina do dekoracji
  • syrop klonowy do polania (opcjonalnie)
Płatki gotuję w mleku przez minut, do momentu aż zmiękną i wchłoną cały płyn. Dodaję jagody i gotuję jeszcze minutę. Po ugotowaniu ściągam z ognia i dodaję syrop klonowy oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszam i przekładam do miseczki. Przed podaniem dekoruję świeżymi jagodami i syropem klonowym.

Smacznego, Klaudia.


sobota, 13 sierpnia 2016

Pierś kaczki w sosie wiśniowym z brandy

Przepyszna, delikatna pierś kaczki z kwaśnym, przełamującym tłustość mięsa, sosem. Tak przygotowaną pierś można podać z aksamitnym puree ziemnaczanym i ulubioną surówką lub warzywami na parze. Z pewnością będzie smakowało wyśmienicie.

Składniki (na 2-4 porcje):
  • 2 piersi kaczki ze skórą, około 500 gram
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych
  • 1 kieliszek brandy
  • 1/3 szklanki bulionu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka śmietany kremówki 36%

Pierś kaczki nacinam od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Na suchej patelni smażę mięso od strony skóry przez 10 minut a następnie przewracam na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty. Ściągam mięso i odstawiam do na bok by odpoczęło, natomiast na tej samej patelni, pozostawiając jedynie 2 łyżki tłuszczu ze smażenia piersi, duszę posiekaną szalotkę oraz wiśnie. Wlewam brandy i redukuję. Wlewam bulion i całość gotuję kilka minut z dodatkiem gałązki rozmarynu. Doprawiam sos, dodaję masło oraz śmietankę i całość gotuję do zgęstnienia. Pierś kaczki kroje na mniejsze kawałki i podaję z sosem oraz ulubionymi dodatkami.

Smacznego, Klaudia.

piątek, 12 sierpnia 2016

Sałatka z kurkami i warzywami

Bardzo smaczna, odrobinę jesienna już, sałatka z dodatkiem kurek i grzanek z chleba żytniego. Świeżości sałatce nadają rzodkiewki, ogórek oraz lekki cytrynowy dressing.

Składniki (na 1 porcję):
  • 3-4 liście sałaty rzymskiej
  • 1/2 ogórka
  • 4-5 rzodkiewek
  • 4-5 kurek
  • 1 kromka chleba żytniego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu
Kurki kroję w plastry i smażę na maśle 2-3 minuty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu i ściągam z patelni. Chleb kroję w kostkę i podpiekam na tej samej patelni, na której smażyłam kurki, na chrupko. Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroję na ćwiartki. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn w plastry. Wszystkie składniki umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.

czwartek, 11 sierpnia 2016

Makaron z kurkami i boczkiem w sosie z mascarpone

Bardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, białego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinę inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków, dzięki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze.
 
Składniki (na 2 porcje):
  • 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 lampka białego, wytrawnego wina
  • 100 gram mascarpone
  • 100 gram kurek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 100 gram surowego boczku
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (zawiera skrobię, która zagęści sos).
Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dodaję pokrojony w kostkę boczek oraz kurki i smażę kilka minut. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Dodaję wodę ze gotowania makaronu oraz mascarpone. Sos gotuję kilka minut aż nieco się zredukuje dzięki czemu stanie się bardziej gęsty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Jajka roztrzepuję. Do sosu dodaję makaron, roztrzepane jajka i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszam szybko i energicznie, ściągam z ognia. Podaję od razu.
 
Smacznego, Klaudia.
 


środa, 10 sierpnia 2016

Krem jaglany z jagodami i granolą

Idealny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Krem z ugotowanych na mleku płatków jaglanych zmiksowanych z jogurtem naturalnym podany z jagodami i chrupiącym akcentem, czyli domową granolą.

Składniki (na 1 porcję):
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 100 gram jagód
  • 3 łyżki domowej granoli, np. z tego przepisu
  • syrop klonowy do polania
Płatki jaglane gotuję w mleku do miękkości. Miksuję z jogurtem naturalnym i miodem. Podaję z jagodami, domową granolą i syropem klonowym.

Smacznego, Klaudia.


wtorek, 9 sierpnia 2016

Drożdżowa strucla z jagodami i twarogiem


Przepyszna strucla drożdżowa z jagodami to proste ciasto, które każdy z Was może przygotować w kilka chwil. Z wierzchu chrupiąca, w środku miękka. Zarówno słodka, jak i kwaśna. Warto przygotować póki sezon na jagody jeszcze trwa.

Składniki (na 1 dużą strucle):
  • 150 ml letniego mleka
  • 30 gram masła
  • 50 gram cukru pudru
  • szczypta soli 
  • jedno jajo
  • 260 gram mąki pszennej
  • 10 gram suchych drożdży
  • Dodatkowo: 100 gram twarogu półtłustego, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 200 gram jagód
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
Letnie mleko mieszam z rozpuszczonym masłem, cukrem oraz roztrzepanym jajkiem. Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami, dodaję pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrabiam i przekładam do obsypanej mąką miski. Odstawiam na 1,5- 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Twaróg mieszam z cukrem i ekstraktem wanilii. Jagody płuczę na sicie. Wyrośnięte ciasto wałkuję tworząc kwadrat. Ciasto smaruję przygotowaną masą twarogową pozostawiając 2 cm odstępu od rantów ciasta. Jagody mieszam z mąką ziemniaczaną i wykładam na masę twarogową. Zawijam ciasto ciasno i umieszczam na blaszce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę w nim ciasto drożdżowe przez 35-40 minut. Studzę i posypuję cukrem pudrem.
 
Smacznego, Klaudia.
 

 

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Sernik jagodowy na spodzie z granoli

Treściwy, niezbyt słodki sernik z dodatkiem dużej ilości jagód na spodzie z granoli. Delikatności z pewnością nadaje mu mus jagodowy, którym postanowiłam uwieńczyć ciasto oraz świeże owoce. Maksymalnie jagodowe ciasto, które koniecznie musisz wykonać w sezonie.

Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):

Spód:
  • 3/4 szklanki gotowej granoli, np. z tego przepisu
  • 4-5 łyżek rozpuszczonego masła
Masa serowa:
  • 400 gram serka homogenizowanego
  • 300 gram trzykrotnie zmielonego twarogu (półtłustego lub tłustego)
  • 150 gram mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 gram musu z jagód*
Blueberries curd (Krem jagodowy):
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 gram rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki soku z jagód*
Dodatkowo:
  • 200 gram jagód i borówek do dekoracji
*Jagody miksuję na mus w malakserze i przecieram przez gęste sito. Mus jagodowy wykorzystuję do masy serowej, natomiast powstały sok do kremu jagodowego.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Granolę miksuję na pył, dodaję rozpuszczone masło i ponownie całość miksuję. Składniki powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i przekładam przygotowany spód ciasta, mocno przyciskając do dna formy. Tortownicę umieszczam w rozgrzanym piekarniku i podpiekam spód ciasta przez 10 minut. Po upieczeniu spodu ciasta obniżam temperaturę piekarnika do 160 stopni.
W tym czasie miksuję zmielony twaróg, serek homogenizowany oraz mascarpone z jajkami i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodaję cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec miksowania dodaję mus z jagód. Tak przygotowaną masę serową przekładam na podpieczony spód. Sernik umieszczam w piekarniku i piekę przez 75 minut, następnie studzę przy uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik umieszczam w lodówce i chłodzę kilka godzin a najlepiej całą noc.
Sok z jagód, masło, cukier i jajka roztrzepuję i podgrzewam na wolnym ogniu przez kilkanaście minut cały czas mieszając. Krem po tym czasie powinien znacznie zgęstnieć. Gotowy krem studzę do temperatury pokojowej i smaruję nim wierzch ciasta. Sernik dekoruję świeżymi borówkami i jagodami.

Smacznego, Klaudia.

czwartek, 4 sierpnia 2016

Tapioka z musem jagodowym i puddingiem chia

Chyba moje ulubione śniadania to właśnie te słodkie z dużą ilością owoców. Tym razem przygotowałam pudding z tapioki, którą ugotowałam na mleku z dodatkiem syropu klonowego. Danie ułożyłam warstwami. Zaczęłam od musu jagodowego, puddingu z tapioki, następną warstwą były świeże, całe jagody, pudding z chia, ponownie mus jagodowy i znów pudding. Całość zwieńczyłam świeżymi jagodami i pokrojonymi śliwkami. Jest to z pewnością śniadanie, które da Ci zastrzyk energii na resztę dnia! Polecam!

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/4 szklanki tapioki
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 200 gram jagód + dodatkowo 100 gram jagód do dekoracji
  • kilka świeżych śliwek
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
Tapiokę gotuję w mleku migdałowym z syropem klonowym do momentu aż tapioka wchłonie płyn całkowicie. Studzę. Nasiona chia mieszam z jogurtem naturalnym i odstawiam na kilkanaście minut. Jagody miksuję na mus. W naczyniu układam warstwami kolejno mus jagodowy, pudding z tapioki, świeże jagody w całości, pudding z chia, ponownie mus malinowy, pudding i mus. Całość dekoruję pozostałymi jagodami oraz śliwkami.

Smacznego, Klaudia.


środa, 3 sierpnia 2016

Pasztet drobiowy z bobem

Jeśli zastanawiacie się w jaki sposób wykorzystać pozostałości ugotowanego bobu a lubicie takie drobiowe pieczenie to polecam Wam te przepis. Bardzo smaczny z sezonowym warzwem oraz dużą ilością świeżych ziół.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 10x 20 cm):
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego, młodego bobu
  • 400 gram mielonej piersi kurczaka
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • kawałek ugotowanego selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • łyżeczka soli i pieprzu
  • po pół pęczka świeżego kopru i natki pietruszki
  • 2 łyżki nasion słonecznika
Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po usmażeniu miksuję podsmażoną cebulę, ugotowane warzywa łączenie z bobem na gładko blenderem. Mięso mieszam ze zmiksowanymi warzywami, posiekanymi ziołami, przyprawami, jajkami i siemieniem lnianym do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia. Do formy przekładam przygotowaną masę i posypuję nasionami słonecznika. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczeń piekę przez godzinę. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i studzę na kratce.
Przechowuję w lodówce do kilku dni.

Smacznego, Klaudia.



wtorek, 2 sierpnia 2016

Gofry bezglutenowe (z mąki z ciecierzycy) z owocami i twarogiem

Przepyszne, idealnie chrupiące gofry z mąki z ciecierzycy z dodatkiem świeżych owoców - malin i czereśni, dżemu z czarnej porzeczki i twarogu. Najlepszy przepis na chrupiące gofry bezglutenowe!

Składniki:
  • 170 gram mąki z ciecierzycy
  • 40 gram mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 50 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dodatki: twaróg wymieszany z  jogurtem naturalnym i miodem, dżem porzeczkowy, świeże maliny i czereśnie
Zaczynam od rozgrzania gofrownicy, gdyż potrzebuje ona kilkunastu minut na to, by gofry w niej upieczone były chrupiące. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka mieszam z mlekiem i olejem. Do miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Składniki mokre mieszam z suchymi i cukrem na gładką masę. Powoli, najlepiej w trzech turach, dodaję ubite białka. Na rozgrzane płytki gofrownicy wylewam po 2-3 łyżki ciasta i piekę gofry przez 3-4 minuty, aż staną się chrupiące, nie otwierając przy tym urządzenia w trakcie opiekania. Gotowe gofry przekładam na kratkę i studzę przez chwilę, natomiast gofrownicę między każdym kolejnym pieczeniem gofrów nagrzewam przez 2-3 minuty. Postępuję analogicznie z pozostałą ilością ciasta. Upieczone gofry podaję z twarogiem, dżemem porzeczkowym i owocami.