Pomysłów na niecodzienną granolę mam jeszcze kilka a to jeden z nich. Próbowałam poszukać swego czasu inspiracji na ten przepis ale nie mogłam niczego znaleźć. Wobec tego z dumą oświadczam, iż w czeluściach Internetu to pierwszy taki przepis na Granolę totalnie sezamową z dużą ilością pasty tahini. Przez myśl przeszło mi nawet by dodać do niej chałwę, ale doszłam do wniosku, że nie ma nic lepszego niż taka prawdziwie chrupiąca granola. I tak oto jest, totalnie orzechowa, sezamowa z pestkami dyni i słonecznikiem niesamowita mieszanka, która pozwoli Wam z dobrą energią zacząć dzień jeśli zjecie ją na śniadanie.

Składniki (na duży słoik granoli):
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały na pył)
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki pasty Tahini
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Orzechy siekam. Wszystkie składniki oprócz miodu i pasty tahini mieszam ze sobą. Następnie dodaję składniki płynne i całość ponownie mieszam do momentu aż wszystkie orzechy, pestki, nasiona i płatki zostaną oblepione przez miód i pastę sezamową. Gotową mieszankę przekładam na blaszkę i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut. W trakcie pieczenia mieszam granolę co 5-10 minut, by nie przypaliła się z wierzchu. Studzę mieszankę i przekładam do słoika.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy