Strony

piątek, 23 września 2016

Klasyczne leczo

 
Aż dziwne, że po dwóch latach prowadzenia bloga nie znalazł się na nim przepis na moje ulubione jesienne danie. Klasyczne leczo, które przygotowuję tak często. Z cukinią, papryką czerwoną i żółtą, z pyszną, wiejską kiełbasą i dużą ilością świeżych pomidorów. Delikatnie pikantne, bardzo smaczne. Zazwyczaj leczo podaję z chlebem, natomiast tym razem z plackami ziemniaczanymi. Danie smakowało, moim zdaniem, wyśmienicie.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 300 gram cukinii
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 gram kiełbasy wiejskiej
  • 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • natka pietruszki do dekoracji
  • do podania: placki ziemniaczane, pieczywo
Na oleju rzepakowym smażę posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę i smażę do mocnego zarumienienia. Do usmażonych składników dodaję pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cukinię. Całość ponownie smażę przez kilka minut. Dodaję przyprawy i bulion. W tym czasie pomidory obieram ze skórki i dodaję do pozostałych składników. Całość gotuję na średnim ogniu przez 15-20 minut. Na koniec gotowania doprawiam solą i cukrem. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki. Podaję z chlebem lub plackami ziemniaczanymi.

Smacznego, Klaudia.


2 komentarze: