Składniki (na 4 porcje):
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 1 gruszka
- 1 mały seler
- 1/2 kalafiora (około 250 gram)
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 gałązka rozmarynu
- 1/4 łyżeczki suszonej lawendy
- 2 łyżki śmietany kremówki opcjonalnie
- przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
- do podania: kozi ser, karmelizowana gruszka, prażone pestki dyni
Na maśle smażę pokrojoną cebulę, imbir i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojony w kostkę seler i gruszkę oraz świeży rozmaryn i suszoną lawendę. Całość duszę kilka minut. Dodaję różyczki kalafiora i wlewam bulion. Gotuję składniki przez około 20 minut do miękkości po czym wyławiam rozmaryn. Zupę miksuję na gładki krem, po czym doprawiam i dodaję śmietanę. Ponownie podgrzewam. Podaję z pokruszonym kozim serem, karmelizowanym kawałkiem gruszki i prażonymi pestkami dyni. Świetnie smakuje również polana odrobiną aromatycznej oliwy z oliwek np. rozmarynowej.
Smacznego, Klaudia.
Zaskoczyłaś i zaintrygowałaś mnie dodatkiem lawendy :)
OdpowiedzUsuńA pasuje jak ulał! :)
UsuńDoskonała zupka! Inspirująca ;)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to :)
OdpowiedzUsuń