Lubię takie proste, sezonowe i smaczne przepisy, które zachwycają smakiem, aromatem i kolorami. Nie jest to skomplikowane danie, bo jest w nim zaledwie kasza z warzywami, kurczakiem i serem ugotowana na cydrze jabłkowym i bulionie z kilkoma rozgrzewającymi przyprawami. Niesamowicie sezonowe danie, jesienne zarówno w swej barwie, jak i smaku. Przygotowane z odpowiednią czułością, ze szczyptą miłości może stać się prawdziwym faworytem wśród najbliższych. Jeśli odpowiednio dopracujecie szczegóły, tuż przed podaniem posypiecie kaszę serem kozim o posmaku miodowym oraz posiekanymi, delikatnie uprażonymi orzeszkami osiągniecie niesamowity efekt. Tutaj grają detale, to one tworzą to danie wyjątkowym, takim, które chce się jeść i nie chce przestawać. Ważne jest to byście tych detali nie pominęli.
Całe danie przygotowane jest dosłownie z jednej patelni, jak się okazało najlepsza do przygotowania tego dania okazała się patelnia marki #Ambition, która nigdy mnie nie zawodzi!
Dla moich czytelników mam zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar . Wystarczy wpisać kod: ZDROWE-GOTOWANIE, wówczas i Wy będziecie mogli przygotowywać dania na profesjonalnych produktach marki Ambition jak prawdziwi szefowie kuchni! Zapraszam do skorzystania z promocji!
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 lampka cydru
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- przyprawy: po szczypcie curry, imbiru, kolendry mielonej, papryki wędzonej oraz chili, kuminu oraz suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- 300 gram piersi kurczaka
- 2 marchewki
- 200 gram dyni hokkaido
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 gram koziego sera (użyłam roladki koziej miodowej o delikatnie słodkim smaku, która świetnie wkomponowała się w danie)
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaję przyprawy i całość smażę przez minutę. Kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Składniki smażę na dużym ogniu przez kilka minut. Marchewkę kroję w plastry a dynię w kostkę. Dodaję do pozostałych składników i smażę całość kolejne kilka minut. Na patelnię wrzucam kaszę, chwilę ją prażę a następnie zalewam cydrem, który redukuję o połowę. W tym czasie wlewam cały bulion, dodaję sól i gotuję danie przez 12- 15 minut, do momentu aż kasza zmięknie ale nie będzie jeszcze rozgotowana. Na koniec doprawiam danie świeżo zmielonym pieprzem. Na suchej patelni prażę orzechy nerkowca przez 2-3 minuty. Ser kozi kruszę w dłoniach. Danie układam na talerzu i posypuję kozim serem oraz prażonymi orzechami. Podaję od razu, gdyż najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz