Strony

środa, 21 grudnia 2016

Śledzie na pierniku


Będę teraz rozwodziła się nad tym wspaniałym połączeniem, które pierwszy raz urzekło mnie podczas warsztatów fotografii kulinarnej, kiedy to miałam okazję spróbować tego nieoczywistego, a według mnie najsmaczniejszego połączenia śledzi i niezbyt słodkiego piernika jakie świat widział! Mogłabym jeść to danie całe święta! Otwierajcie się na nowe smaki i wypróbujcie!

Przepis na śledzie:
Składniki (na 4 porcje):
  • 400 gram śledzi w oleju
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju z pistacji
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta przyprawy korzennej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam lub miksuję blenderem na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły".

Składniki na kruchy piernik (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 białko
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu
Miód podgrzewam z mlekiem i masłem do rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie miksuję blenderem i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut

Wystudzony piernik kroję w plastry, podaję z kawałkami śledzia i sosem. Świetnie smakuje z odrobiną sałatki jarzynowej i kawiorem. Wierzch można posypać pieprzem.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!



zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Trzeba trochę mleka więcej bo ciasto z przepisy strasznie gęste wychodzi

    OdpowiedzUsuń