Strony

czwartek, 22 grudnia 2016

Dietetyczne ciasto piernikowe



Stary przepis, który jest na blogu już od dwóch lat ale dziś zyskał nowe zdjęcia, dlatego aby przypomnieć Wam go nieco dodaję go ponownie. Smaczny, dietetyczny piernik na mące orkiszowej z jogurtem naturalnym. Miękki, przełożony domową konfiturą truskawkową i polany gorzką czekoladą. Dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie ten piernik będzie zbawienny. Polecam przepis, gdyż piernik udaje się zawsze pomimo tego, że w składnikach nie ma jajek.

Składniki (na małą formę keksową 20 cm x 10 cm):
  • 200 gram mąki orkiszowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka przyprawy do piernika
  • łyżka kakao
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • konfitura truskawkowa
Czekoladowa polewa:
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
  • pokruszone pierniczki do dekoracji i ulubiona posypka
Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód, olej oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek i przekładamy konfiturą. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy nią ciasto. Dekorujemy pokruszonymi pierniczkami i posypką czekoladową.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!




5 komentarzy: