Pyszny, świąteczny pasztet orzechowy z ciecierzycy, białej fasoli, duszonego jabłka z cebulką, rozmarynem, tahini i masłem orzechowym. Nie muszę chyba dodawać, że smakuje wyśmienicie w towarzystwie konfitury cebulowej? Niebanalna, lekka potrawa, idealna na Świąteczny stół jeśli lubicie potrawy tego typu. Jest bardzo delikatny w smaku, jego struktura jest lekka. Zakochacie się w nim!
Składniki (na formę "keksówkę" o wymiarach 12 cm x 20 cm):
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- solidna szczypta pieprzu
- szczypta kuminu i mielonej kolendry
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- garść orzechów włoskich
Na patelni smażę cebulę oraz jabłko z gałązką rozmarynu do momentu aż składniki zmiękną a rozmaryn odda cały swój aromat. Wyławiam gałązkę rozmarynu a zawartość patelni, razem z fasolą, ciecierzycą, masłem orzechowym, jajkami, tahini, solą i pieprzem, kuminem i kolendrą miksuję na gładką masę blenderem. Dodaję mąkę i mieszam całość dokładnie. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypuję posiekanymi drobno orzechami włoskimi. pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 65- 70 minut. Po tym czasie studzę w formie a następnie przechowuję w lodówce.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz