Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe:
Przygotuj z połowy porcji!
- 500 gram mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 gram świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 2-3 plastry szynki parmeńskiej
- garść jarmużu
- oliwa z oliwek
- 2-3 suszone pomidorki
- 2 fileciki anchois
- szczypta soli i pieprzu
W szklanym naczyniu wymieszać drożdże z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić na 15-20 minut do podwojenia objętości. Dodać mąkę, sól, resztę ciepłego mleka, 1/4 szklanki oliwy, jajko i wymieszać łyżką ciasto do połączenia składników. Następnie należy wysmarować dłonie pozostałym olejem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto należy wyrabiać 5-7 minut, następnie należy odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Naczynie z ciastem należy przykryć lnianą, czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości smarujemy dłonie olejem, wyciągamy ciasto z naczynia i delikatnie rozciągamy w dłoniach tworząc okrągły lub prostokątny placek w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Ciasto smaruję oliwą z oliwek i nakładam dodatki: posiekane suszone pomidory, porwana na kawałki szynka parmeńska, posiekane drobno fileciki anchois oraz jarmuż. Całość posypuję solą oraz pieprzem. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia na dodatkowe 20 minut. Następnie piekę focaccie w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-18 minut, do zarumienienia. Podaję ciepłą od razu lub po schłodzeniu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz