Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):
- kilka łyżek masła
- szalotka
- ząbek czosnku
- 3/4 szklanki ryżu Arborio
- 50 gram parmezanu
- 1 lampka białego wina, wytrawnego
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 4-5 łyżki serka kremowego naturalnego
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- rukola do dekoracji
- szczypta oregano i bazylii
Na łyżce masła podsmaż posiekaną szalotkę i ząbek czosnku. Dodaj ryż i całość smaż jeszcze minutę. Dodaj oregano i bazylię. Wlej wino i zredukuj jego ilość o połowę. Następnie wlej część bulionu (150 ml) i gotuj na wolnym ogniu ryż do momentu aż wchłonie płyn. Wlej kolejną porcję bulionu i postępuj analogicznie do momentu wykorzystania całego płynu. Ryż nie powinien gotować się dłużej niż 16-18 minut. Powinien być al dente, być delikatnie twardy w środku a z zewnątrz miękki. Konsystencja ugotowanego al dente ryżu powinna być kremowa. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj groszek i gotuj minutę. Następnie dodaj starty parmezan, resztę masła oraz kremowy serek. Całość dokładnie wymieszaj i ściągnij z ognia. Podaj od razu z kilkoma listkami rukoli oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz