Banalnie prosta a do tego przepyszna zupa pomidorowa z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem i pieczarkami, która nasyci niejeden pusty żołądek. Bardzo treściwa i gęsta, gdyż przygotowana na bazie soku pomidorowego. Delikatnie pikantna, dobrze przyprawiona a przy tym słodko- kwaśna, gdyż pomidory lubią się ze słodkim smakiem. Polecam Wam serdecznie ten przepis na to szybkie, proste danie, które zrobisz w 20 minut!
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 szklanka soku
- 3 szklanki soku pomidorowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 250 gram piersi kurczaka
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1/2 szklanki fasolki szparagowej żółtej
- 5-6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy, po solidnej szczypcie: kuminu, kolendry mielonej, pieprzu, soli
- sok z cytryny, posiekana bazylia do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Cebulę, czosnek i pieczarki siekam. Kurczaka kroję w kostkę i marynuję w przyprawach przez 30 minut. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i masło. Smażę posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodaję kurczaka z całą marynatą i smażę całość jeszcze 4-5 minut. Dodaję posiekane pieczarki i smażę jeszcze 2- 3 minuty. Wlewam sok jabłkowy, sok pomidorowy oraz bulion i gotuję całość 6-7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaję mrożony groszek oraz fasolkę i gotuję zupę jeszcze 5 minut. Doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, Podaję z posiekaną bazylią.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz