Strony

środa, 31 maja 2017

Jaglanka truskawkowa z chia


 Powoli otwieramy sezon na polskie truskawki a perfekcyjna ostatnio pogoda powoduje, że na nic innego ochoty nie mam, jak naprzemienne jedzenie arbuza i truskawek. Ostatnie kilka dni spędziłam na działkach u znajomych, grillując pyszne rzeczy, jedząc i korzystając ze słońca. Już żałuję, że nie mam dla Was zdjęć tych pyszności, ale dzięki temu będzie okazja aby przygotować to raz jeszcze- tym razem uwieczniając efekt na zdjęciach. Moja ulubiona pora roku trwa, wstawianie wczesnym rankiem i robienie zdjęć to sama przyjemność więc jestem szczęśliwa i spełniona. 
Zdjęcie przedstawia jaglankę z duszonymi truskawkami, puddingiem chia i owocami. Moje ulubione śniadanie!

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki płatków jaglanych 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 szklanka truskawek 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżka nasion chia 
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego 
  • do dekoracji|: truskawki, kiwi 
Chia mieszam z jogurtem i odstawiam na kilkanaście minut. W wodzie gotuję truskawki przez kilka minut do miękkości. Dodaję dżem, dodaję mleko i płatki jaglane. Całość duszę kilka minut na wolnym ogniu. Ściągam jaglankę z ognia i mieszam z jogurtem i chia. Przekładam gotową jaglankę do miseczki i dekoruję owocami. 

Smacznego, Klaudia.



wtorek, 30 maja 2017

Pizza z gruszką i szynką parmeńską


Kolejna propozycja pizzy idealnej. Tym razem połączenie, które nie raz kradnie moje serce. Gruszki, feta i szynka parmeńska to składniki, które idealnie pasują do Prosecco a każdy kto czyta mojego bloga wie, że to moje ulubione wino. Z tą pizzą komponuje się bezbłędnie!

Składniki (na 1 pizze):

  • 3/4 szklanki semoliny
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 00 
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypta bazylii suszonej 
  • 1 łyżka cukru 
  • szczypta soli 
  • 5 gram suchych drożdży
  • około pół szklanki ciepłej wody
Dodatki:
  • 2-3 gruszki
  • 50 gram sera feta 
  • 50 gram żółtego sera
  • 203 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, bazylia suszona 
  • bazylia świeża 
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej 
Semolinę, mąkę pszenną, drożdże, cukier i sól mieszam. Dodaję oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę. Wyrabiam ciasto, Jeśli jest zbyt luźne - dolewam oliwy, jeśli zbyt gęste- ciepłej wody. Nie dodaję więcej mąki. Przez niemal dziesięć minut wyrabiam gładkie ciasto, które nie klei się do rąk. Dobrze wyrobione ciasto odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. 
W tym czasie jogurt grecki doprawiam solą, pieprzem i suszoną bazylią.Gruszki kroję na ćwiartki. Ser feta kruszę, ser żółty ścieram. Plastry szynki parmeńskiej kroję wzdłuż na pół i owijam wokół niektórych gruszek. 
Piekarnik nagrzewam do 250 stopni razem z blaszką, na której planuję piec pizze. Wyrośnięte ciasto rozciągam w dłoniach, ciasto musi być stosunkowo cienkie. Rozciągnięte ciasto umieszczam na papierze do pieczenia, smaruję jogurtem greckim, posypuję żółtym serem. Na wierzchu układam gruszki. Całość posypuję pokruszoną fetą oraz listkami świeżej bazylii. Pizze umieszczam w nagrzanym piekarniku i piekę przez około 10 minut, do zarumienienia. Wyciągam pizze z piekarnika, kroję i podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia. 


poniedziałek, 29 maja 2017

Pizza ze szparagami, szynką parmeńską i fetą


 To, że w szparagach jestem zakochana bez pamięci wiecie, trąbię o tym wszem i wobec, a w sezonie trudno mi się powstrzymać, aby w ciągu tygodnia nie kupić minimum trzech pęczków mojego ulubionego bukietu. Tak, wiosną tylko takie bukiety mogę dostawać! 
Na szparagi mam sposobów milion, lubię je proste z chipsem z szynki parmeńskiej i jajkiem w koszulce ale niesamowicie smakują w risotto, doskonale z makaronem i idealnie prezentują się w tarcie. Korzystam z sezonu i na pewno jeszcze nie jeden przepis ze szparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne. 
Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia. To są smaki, które uwielbiam. 
Co do ciasta na pizze, to mam swoją własną, prywatną technikę wykonywania spodu. Zazwyczaj wszystko robię na oko, aczkolwiek postaram się Wam nieco ją przybliżyć. Do przygotowania perfekcyjnie chrupiącego spodu stosuję semolinę wymieszaną z mąką typ 00 w stosunku 1:1, drożdżami suchymi, solą i cukrem, dolewam odrobinę ciepłej wody oraz oliwę z oliwek i wyrabiam długo i żmudnie ciasto, którego ostatecznie konsystencja powinna być dość luźna. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Pieczenie pizzy to również istotna sprawa, gdyż piekarnik razem z blachą nagrzewam do 250 stopni, po nagrzaniu piekarnika na blaszce umieszczam pizze, którą piekę niespełna 10 minut w tak wysokiej temperaturze. Wówczas spód jest chrupiący a pizza wyśmienita! 

Składniki (na 1 pizze):

  • 3/4 szklanki semoliny
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 00 
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypta bazylii suszonej 
  • 1 łyżka cukru 
  • szczypta soli 
  • 5 gram suchych drożdży
  • około pół szklanki ciepłej wody
Dodatki:
  • pęczek zielonych szparagów 
  • 50 gram sera feta 
  • 50 gram żółtego sera
  • 203 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, bazylia suszona 
  • bazylia świeża 
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej 
Semolinę, mąkę pszenną, drożdże, cukier i sól mieszam. Dodaję oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę. Wyrabiam ciasto, Jeśli jest zbyt luźne - dolewam oliwy, jeśli zbyt gęste- ciepłej wody. Nie dodaję więcej mąki. Przez niemal dziesięć minut wyrabiam gładkie ciasto, które nie klei się do rąk. Dobrze wyrobione ciasto odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. 
W tym czasie jogurt grecki doprawiam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Szparagom odrywam zdrewniałe końce i gotuję 3 minuty we wrzątku, następnie odcedzam i kroję wzdłuż na pół. Ser feta kruszę, ser żółty ścieram. Plastry szynki parmeńskiej kroję wzdłuż na pół i owijam wokół niektórych szparag. 
Piekarnik nagrzewam do 250 stopni razem z blaszką, na której planuję piec pizze. Wyrośnięte ciasto rozciągam w dłoniach, ciasto musi być stosunkowo cienkie. Rozciągnięte ciasto umieszczam na papierze do pieczenia, smaruję jogurtem greckim, posypuję żółtym serem. Na wierzchu układam szparagi. Całość posypuję pokruszoną fetą oraz listkami świeżej bazylii. Pizze umieszczam w nagrzanym piekarniku i piekę przez około 10 minut, do zarumienienia. Wyciągam pizze z piekarnika, kroję i podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia. 







niedziela, 28 maja 2017

Schab zapiekany w papilotach z warzywami

Genialny wprost obiad, lekki i bardzo letni. Do przygotowania zarówno w piekarniku, jak i na grillu czy nawet w ognisku na upartego- chociaż w każdym z przypadków należy uzbroić się w cierpliwość i czas oczekiwania około 60-75 minut. Pokrojony w kostkę schab lub karkówka, ziemniaczki młode, papryka, brokuł i marchew. W przyprawach, zapieczone w papilotach i podane od razu.. niemal rozpływa się w ustach. Jeżeli lubisz maksimum smaku i minimum pracy to jest to posiłek dla Ciebie, wręcz jednogarnkowy! 

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 gram schabu lub karkówki 
  • przyprawy: majeranek, wędzona papryka, kolendra mielona, sól i pieprz
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1 marchewki 
  • 5-6 ziemniaków młodych 
  • natka pietruszki 
  • cebula czerwona 
  • kilka różyczek brokuł 
  • łyżka oliwy z oliwek 
Mięso i warzywa kroję w kostkę. Całość doprawiam majerankiem, papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Polewam łyżką oliwy z oliwek. Papier do pieczenia kroję na dwa duże kwadraty, na śrdoku każdego z nich umieszczam mięso i porcję warzyw, dodaję natkę pietruszki i zamykam papiloty ciasno je zwijając, tak by nie pozostała wolna przestrzeń. Tak przygotowane sakiewki umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piekę 75 minut. Po tym czasie wyciągam danie i podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia!


sobota, 27 maja 2017

Truskawkowe chia



Nasionka chia namoczone przez noc w jogurcie pięknie pęcznieją i są przepyszne. Mogłabym je jeść w absolutnie każdej ilości i z różnymi dodatkami. Na blogu jest wiele pomysłów na nasiona chia, natomiast według mnie najlepiej smakują po prostu namoczone w mleku i jogurcie greckim przez noc, z dodatkiem skórki z cytryny i miodu. Podane z musem truskawkowym i świeżymi owocami. To takie proste a zarazem smaczne rozwiązanie, idealne na dobre rozpoczęcie dnia.

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • garść truskawek
Nasiona mieszam z mlekiem i odstawiam na całą noc do lodówki. Kiedy nasiona wchłoną płyn mieszam je z jogurtem naturalnym, skórą cytryny oraz syropem klonowym. Truskawki miksuję na mus. Na dnie naczynia układam truskawki, następnie nakładam pudding chia. Dekoruję pokrojonymi truskawkami i podaję od razu... lub zakręcam słoik i zabieram do pracy! :)

Smacznego, Klaudia. 


piątek, 26 maja 2017

Schab zapiekany pod beszamelem z topinamburem i pieczarkami


 Sycący, prosty a zarazem bardzo delikatny pomysł na obiad w moim stylu. O ile wieprzowinę jem bardzo rzadko i niemal nigdy w formie smażonej, o tylu duszona w sosach smakuje mi niezmiernie. Schab to delikatny rodzaj mięsa i w tym tonie postanowiłam pozostać. Towarzystwo równie delikatnego beszamelu, topinamburu i brązowych pieczarek oraz przypraw spowodowało, iż kawałek mięsa kojarzony zazwyczaj ze smażonymi kotletami i pieczenią przestał być nudny a stał się lekki, delikatny i rozpływający w ustach. Podanie delikatnego schabu z makaronem w trzech kolorach jest już zupełnie nietradycyjne, ale nie zdajecie sobie sprawy jak smaczne. Jeśli aktualnie macie w lodówce kawałek dobrego schabu, możecie tak jak ja pokroić go plastry i przykryć grubą warstwą pysznego beszamelu. Zapiec a potem zjeść ze smakiem z dodatkiem makaronu. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg schabu 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka 
  • 250 gram topinamburu 
  • 250 gram pieczarek brązowych 
  • cebula 
Beszamel:
  • 4  łyżki masła 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1/2 litra mleka 
  • sól, biały pieprz i szczypta gałki muszkatołowej 
Do podania:
  • ulubiony makaron 
  • świeża bazylia 
  • ewentualnie parmezan 
W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.


Mięso kroję w plastry, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Topinambur obieram i kroję w ćwiartki, pieczarki myję i kroję w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczam mięso, następnie wysypuję topinambur oraz pieczarki i całość polewam sosem. Naczynie żaroodporne owijam folią aluminiową i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Mięso piekę 90 minut w sosie. Podaję porcję mięsa z sosem i ugotowanym makaronem, Całość posypuję parmezanem i świeżą bazylią.

Smacznego, Klaudia. 



czwartek, 25 maja 2017

Szparagi z awokado, jajkiem w koszulce, rzodkiewką, fetą, szynką parmeńską i orzechami laskowymi z delikatnym dressingiem


Szparagi to moje największe uzależnienie wiosną! Mogłabym je jeść na okrągło i nie ma takiej możliwości by mogły mi się znudzić! Staram się z nich korzystać póki jeszcze są, uwielbiam je. Szczególnie blanszowane, podane z jajkiem w koszulce, chipsem z szynki parmeńskiej, z orzechami, rzodkiewką i kremowym awokado. Całość uzupełnia lekki dressing. Śniadanie wprost idealne! 

Składniki (na 1 porcję):

  • 5-6 zielonych szparagów
  • 1 jajko 
  • 2 plastry szynki parmeńskiej 
  • garść orzechów laskowych 
  • 1/4 awokado 
  • kilka rzodkiewek 
  • kawałek sera feta
  • dressing: łyżka soku z cytryny, łyżka oleju z orzechów włoskich, łyżeczka musztardy francuskiej, odrobina syropu klonowego, szczypta soli i pieprzu 
Szparagom odrywam zdrewniałe końce, dokładnie myję i gotuję we wrzątku 3 minuty, następnie przelewam zimną wodą i kroją wzdłuż na pół lub na ćwiartki. W niewielkim garnku rozgrzewam wodę. Jajko wbijam do niewielkiej miseczki, następnie przelewam jajko do gotującego się wrzątku pewnym ruchem. Jajko gotuję do 2 minut, wyławiam. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni, na tej samej patelni smażę szynkę parmeńską aż stanie się chrupka. Na talerzu układam szparagi oraz pokrojone w plastry awokado i rzodkiewki, ugotowane jajko w koszulce i pokruszone chipsy z szynki parmeńskiej oraz fetę. Całość posypuję posiekanymi orzechami laskowymi. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. 

Smacznego, Klaudia!


środa, 24 maja 2017

Zupa krem z pieczarek brązowych i topinamburu


Topinambur i pieczarki to takie dobre połączenie, które pasuje do siebie wprost idealnie. Zupa krem jest delikatna a przy tym niebywale smaczna. Podrasowana smażonymi pieczarkami, główkami szparag i chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie!

Składniki na 3-4 porcje:

  •  250 gram pieczarek brązowych 
  • 200 gram topinamburu 
  • 2 ziemniaki 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 cebula 
  • ząbek czosnku 
  • sól, pieprz
  • litr bulionu warzywnego 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 lampka białego wina lub cydru, ja oczywiście użyłam Prosecco  
Dodatkowo do dekoracji:
  • główki szparag zielonych 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • kilka brązowych pieczarek 
  • plastry szynki parmeńskiej 
  • sól i pieprz
Na oliwie smażę cebulę i czosnek. Warzywa myję, topinambur i ziemniaki obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską do momentu aż stanie się chrupka. Następnie ściągam chipsy z szynki z patelni i przekładam na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę pokrojone w ćwiartki pieczarki brązowe i główki szparag. Na koniec smażenia doprawiam solą, pieprzem i natką pietruszki. Porcję zupy wlewam na talerz, dekoruję pieczarkami smażonymi, główkami szparag i pokruszonym chipsem z szynki parmeńskiej. 

Smacznego, Klaudia. 


wtorek, 23 maja 2017

Zapiekana kasza jaglana z gruszką, żurawiną i migdałami



Bardzo prosty pomysł na śniadanie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Jeśli standardowy krem jaglany znudził Wam się- polecam wykorzystanie kaszy jaglanej w inny sposób, nadal jednak na słodko. Smaczne, ciepłe i pożywne śniadanie. Nie ma nic lepszego!

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 
  • 2-3 łyżki miodu 
  • 3 gruszki 
  • 1 jabłko
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej 
  • 3-4 łyżki migdałów w płatkach
  • jajko 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • truskawki do podania 
Kaszę jaglaną płuczę na sicie i gotuję w podanej ilości mleka razem z żurawiną do wchłonięcia płynu. Gruszki i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę mieszam z miodem, startymi owocami, płatkami migdałów, jajkiem i siemieniem lnianym. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam przez godzinę w temperaturze 175 stopni. Podaję z salsą truskawkową, karmelem lub jogurtem naturalnym- wedle uznania. 

Smacznego, Klaudia. 




A poniżej kawałek mojego balkonu... podczas robienia zdjęć staje się istnym pobojowiskiem :) 


niedziela, 21 maja 2017

Prosta sałatka z awokado, jajkiem i orzechami laskowymi w dressingu miodowo - musztardowym


Niemal zawsze jestem w niedoczasie. Moi najbliżsi zastanawiają się kiedy gotuję, kiedy robię zdjęcia i kiedy je wrzucam, skoro cały dzień żyję w biegu robiąc tysiące innych spraw, bo bloga prowadzę poza tym całym "normalnym" życiem. W biegu, w locie gotuję. Zdjęcia zajmują mi max 10-15 minut jeśli jestem w stanie tyle czasu w ogóle wygospodarować rano a jedzenie gotuję o 5 rano albo koło północy. Nigdy w ciągu dnia, nigdy o normalnej porze. Więc wstałam rano, zrobiłam śniadanie, cyknęłam fotę i pędem do pracy. Gwarantuję Wam, że na przygotowanie tego śniadania nie potrzebujecie więcej niż 10 minut a smak.. oooo kochani! Lepszego nie znam. Jak zwykle w punkt. 

Składniki (na 1 porcję):

  • 1/2 główki sałaty rzymskiej 
  • 1/4 awokado 
  • garść orzechów laskowych 
  • 1 jajko 
  • 1 pomidor malinowy 
  • 30 gram sera feta 
  • kawałek czerwonej cebuli 
  • dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu
Gotuję w garnku wodę. Jajko wbijam do miseczki a następnie przelewam do gotującej się wody. Jajko wyławiam po 2 minutach. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni i siekam. Sałatę kroję, pomidora na mniejsze kawałki, awokado w plastry lub kostkę a cebulę w cieniutkie piórka, natomiast fetę w kostkę. Wszystkie składniki układam na talerzu wedle uznania. Składniki dressingu mieszam do uzyskania możliwie jednolitej struktury. Gotowym dressingiem polewam sałatkę. Na wierzchu umieszczam jajko w koszulce a całość posypuję orzechami. 

Smacznego, Klaudia. 

sobota, 20 maja 2017

Jaglanka wiśniowa z borówkami, winogronami i orzechami laskowymi




Przyznaję się bez bicia. W dużej mierze kocham maj za światło rano. Za bez, za rabarbar i za szparagi też. Ale co z tego. To światło o 7:00 czy 8:00 rano jest bezbłędne i od aparatu aż ciężko mi się oderwać. Zupełnie przypadkowo poszłam w stronę fioletu. Teraz sama jestem sobie wdzięczna za ten zmysł dobierania dodatków w kilka chwil aby stworzyć coś spójnego. To są kolejne "moje ulubione" zdjęcia do których będę wracała z przyjemnością. 
Śniadanie. Płatki jaglane, gotowane na wodzie z dodatkiem jogurtu naturalnego i dżemu wiśniowego z płatkami róż. Borówki, winogrona i orzechy laskowe też są. I dużo kwiatów do dekoracji!  Co najważniejsze! To jest danie, które zje absolutnie każdy bo jest bezbłędnie pyszne. I tyle w temacie.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2/3 szklanki płatków jaglanych 
  • 2 szklanki wody 
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3- 4 łyżki dżemu wiśniowego z płatkami róż 
  • dodatki: borówki, winogrona, orzechy laskowe, chia 
Płatki jaglane gotuje w wodzie do miękkości. Dodaję dżem i dokładnie mieszam. Dodaję jogurt naturalny. Gotowe płatki przekładam do miski. Dekoruję garścią borówek, winogronami, podprażonymi orzechami laskowymi i nasionami chia. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia!