Składniki na 3 solidne porcje:
- 1 szklanka drobnego makaronu do zup, kaszy jaglanej, ryżu, bulguru, kuskusu.. itd.
- 2 marchewki
- 3- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 cukinia
- 250 gram brokuł
- 1 szklanka mrożonego groszku
- sól, pieprz, majeranek
- świeża bazylia
- 2 łyżki śmietany 18%- można pominąć
- garść pomidorków koktajlowych
- łyżka oliwy z oliwek
Pomidorki polewam oliwą i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut. Jeśli wykorzystuję makaron to używam jedynie 3 szklanki bulionu, jeśli kaszę - należy wykorzystać 4 szklanki. W bulinie gotuję startą marchew i cukinię. Dodaję podzielonego na drobne różyczki brokuła. Gotuję składniki 5 minut. Dodaję makaron lub kaszę i gotuję całość do wchłonięcia płynu. Makaron kilka minut, kaszę kilkanaście. Na koniec gotowania doprawiam całość solą, pieprzem i majerankiem. Dodaję posiekaną bazylię oraz mrożony groszek. Dodaję śmietanę. Mieszam dokładnie. Podaję ciepłą "potrawkę" z pieczonymi pomidorkami.
Smacznego, Klaudia.
a ja wręcz przeciwnie, mrożony groszek to dla mnie wyjątkowa katastrofa - gdzieś się zraziłam... ale danie wygląda super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci serdecznie! Mrożony groszek możesz zastąpić zielonymi szparagami, bobem lub fasolką szparagową :) Danie nie straci na smaku :)
Usuń