Strony

sobota, 29 lipca 2017

Gazpacho z wiśniami




Zdaję sobie sprawę, że za oknem deszcz i prędzej przekonałabym Was do rozgrzewającej zupy niż do chłodnika ale gwarantuję Wam, że za chwilę wyjdzie jeszcze słońce, będzie upał a Wy nie będziecie mogli oderwać się od tego chłodnika tak jak ja! Przepis nie może czekać, bo ja tak mam i już! Kiedy zobaczyłam w ogrodzie mojej mamy ostatnie,tak bardzo mocno dojrzałe i niemalże tryskające nabrzmiałością soku, wiśnie od razu wiedziałam, że wykorzystam je należycie. Na słońcu nieśmiało dojrzały pierwsze pomidory malinowe i bawole serce. I pomimo chłodu, deszczu i smutnej pluchy postanowiłam zrobić chłodnik z wiśniami właśnie, czyli hiszpańskie gazpacho po tuningu. Wyszło bezbłędnie smaczne i za to je pokochałam. Wy też pokochacie, gwarantuję.

Składniki (na 4 średnie porcje):

  • kilogram pomidorów malinowych i bawolich serc
  • 1/4 cebuli 
  • ząbek czosnku 
  • oliwa z oliwek 
  • 1 łyżka masła 
  • sólo i pieprz
  • 3/4 szklanki wydrylowanych, mocno dojrzałych wiśni 
  • 3/4 litra mineralnej wody 
  • 1 ogórek zielony 
  • odrobina miodu 
  • do dekoracji: wiśnie i posiekany ogórek 
Pomidory obieram ze skórki, pozbywam nasion i kroję niedbale. Cebulę i ogórka obieram oraz kroję. Na maśle smażę wydrylowane wiśnie, które doprawiam szczyptą soli i pieprzu.  Studzę. W dużym naczyniu miksuję warzywa, wiśnie z wodą. Doprawiam solą, pieprzem i miodem, jeżeli wolicie słodsze smaki. Chłodzę chłodnik przez noc w lodówce. Podaję z wiśniami smażonymi na maśle i posiekanym ogórkiem. 

Smacznego, Klaudia.





piątek, 28 lipca 2017

Sałatka z kwiatami cukinii, jajkiem, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym oraz cytrynowym dressingiem



Bardzo prosta a zarazem sezonowa sałatka z kilkoma prostymi składnikami. Dostępne aktualnie kwiaty cukinii i fasolka szparagowa fantastycznie komponują się z jajkiem, suszonymi pomidorami j pleśniowym serem. Idealna na lunch do pracy. 

Kwiaty cukinii to nadal mało popularny produkt na naszym rynku a szkoda. Ich delikaty smak, struktura i wygląd powodują, że każde danie z ich użyciem staje się smaczniejsze i piękniejsze. W tej chwili w Polsce kwiaty cukinii najczęściej można kupić na sztuki na dobrym rynku lub zwyczajnie zerwać w ogrodzie. Istnieją odmiany męskie i żeńskie. Odmiany męskie to te na łodydze, natomiast żeńskie to takie z których wyrasta młoda cukinia. We Włoszech kwiaty cukinii są bardzo popularne w kuchni i można je w tym okresie kupić niemalże wszędzie. Ja dopiero testuję je w mojej kuchni drugi sezon.

Składniki (na 2 porcje):

  • garść mixu sałat z rukolą 
  • 7-8 kwiatów cukinii marynowanych w soku z cytryny, szczypcie soli i pieprzu 
  • 5-6 suszonych pomidorów 
  • dwie garście zielonej fasolki szparagowej 
  • 50 gram pleśniowego sera
  • 2-3 jajka 
  • dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz
W osolonej wodzie gotuję fasolkę szparagową, od momentu wrzenia 5 minut. Studzę i kroję. Suszone pomidory i ser kroję na mniejsze kawałki. Kwiaty cukinii marynuję w soku z cytryny, soli i pieprzu 5-10 minut. Jajka gotuję na pół - twardo, z płynnym żółtkiem. Na talerzu układam mix sałat, fasolkę, ugotowane i obrane jajka, kwiaty cukinii oraz ser. W skrócie wszystkie składniki. Składniki dressingu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę tuż przed podaniem. 

Smacznego, Klaudia. 




środa, 26 lipca 2017

Krem jaglany czekoladowo- morelowy




Prosty, smaczny i pełen zdrowia czekoladowy krem jaglany z dodatkiem moreli oraz dekoracją z truskawek i płatków migdałów. Wyśmienita propozycja nawet dla tych, którzy twierdzą, że kaszy jaglanej nie zjedzą w żadnej formie. 

Składniki (2 duże porcje):

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 3 morele + do dekoracji 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek)
  • 2 łyżki miodu 
  • truskawki i migdały w płatkach do dekoracji 
Kaszę jaglaną zmiksuj z mlekiem, kakao, kawą, miodem i morelami na gładką masę, najlepiej bez grudek. Przygotowany krem przełóż do miseczek i udekoruj truskawkami, morelami i migdałami. Możesz przed podaniem schłodzić lub zjeść od razu. 

Smacznego, Klaudia. 




wtorek, 25 lipca 2017

Sopocka sałatka z kaszą jaglaną, winogronem, fetą i płatkami migdałów

Banalnie prosta ale przesmaczna przy tym sałatka na bazie ugotowanej kaszy jaglanej, sera feta oraz fioletowych winogron, płatków migdałów i dużej ilość natki pietruszki z dressingiem cytrynowym. Słuszna porcja sałatki idealna na obiad lub kolację. Taka Sopocka wariacja dla tych co to chcą być FIT! Najlepiej smakuje po dlugiej wycieczce rowerowej, serio. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 250 gram fioletowych winogron 
  • 100 gram sera feta 
  • 2 łyżki płatków migdałów 
  • garść natki pietruszki 
  • 1 ogórek zielony 
  • cytrynowy dressing: 2 łyżki lnianego oleju, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, sól i pieprz
Winogrona kroję na pół, fetę i ogórka w kostkę a migdały prażę na suchej patelni. Składniki dressingu mieszam. Wszystkie składniki mieszam w misce z dressingiem, podaję od razu lub po schłodzeniu.

Smacznego, Klaudia. 




poniedziałek, 24 lipca 2017

Udka kurczaka z rozmarynowo- cytrynowym ryżem i fasolką szparagową

Wyśmienity i prosty obiad. Ryż Arborio gotowany w bulionie razem z udkami kurczaka, świeżym rozmarynem, skórką cytryny, fasolką szparagową i natką pietruszki. Danie niemalże robi się samo a smakuje doprawdy smacznie. 

Składniki:

  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 udka kurczaka 
  • 3/4 szklanki ryżu Arborio
  • 1/2 pęczka świeżego rozmarynu 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • sól i pieprz
  • 200 gram zielonej fasolki szparagowej 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • lampka białego wina 
  • litr warzywnego lub drobiowego bulionu 
Na oliwie z oliwek i maśle podsmażam udka kurczaka na brązowy kolor. Dodaję rozmaryn, doprawiam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno siekam i smażę razem z kurczakiem. Dodaję ryż, smażę chwilę i wlewam wino. Alkohol redukuję, wlewam bulion, dodaję skórkę otartą z cytryny i przykrywam patelnię pokrywą a zawartość gotuję 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję fasolkę szparagową i gotuję całość 10-15 minut bez pokrywy. Na koniec doprawiam danie solą i pieprzem i dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.




sobota, 22 lipca 2017

Sałatka z sadzonym jajkiem, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową

Uwielbiam takie banalne połączenia, które smakują zwyczajnie dobrze. Nie zawsze lubię kombinować, czasem coś tak banalnego i prostego smakuje mi najbardziej. Tak jak ja sałatka. Liście sałaty, jajko sadzone z płynnym żółtkiem, rzodkiewki i ogórek zielony oraz prażona fasolka szparagowa z natką pietruszki i feta. Idealna na śniadanie lub kolację.

Składniki (na 1 porcję):
  • 1/4 główki sałaty lodowej 
  • 3-4 rzodkiewki 
  • kawałek ogórka 
  • 2 suszone pomidory 
  • 1 jajko 
  • garść zielonej fasolki szparagowej 
  • masło do smażenia jajka i fasolki szparagowej 
  • odrobina natki pietruszki 
  • sólo i pieprz
  • kawałek sera feta
  • cytrynowy dressing: sok z 1/3 cytryny, skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu 
Fasolkę szparagową myję, osuszam i siekam drobno. Smażę na rozgrzanej patelni na maśle 3-4 minuty, doprawiam solą i pieprzem, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Jajko smażę na maśle 2 lub 3 minuty, tak by żółtko pozostało płynne. Warzywa i ser kroję. Składniki dressingu mieszam. Pokrojone warzywa mieszam razem z usmażoną fasolką. Podaję z jajkiem. Całość polewam dressingiem. Podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia. 






piątek, 21 lipca 2017

Orkiszowe pankejki czekoladowe z migdałami i owocami




To był dobry dzień. Fantastyczne jedzenie i udane zakupy powodują na twarzach kobiet zazwyczaj uśmiech. Tak było dzisiaj ze mną. Jestem nietypową kobietą. Nowy talerz daje mi tyle samo euforii co nowe szpilki. A dwa talerze, miseczka i uwaga- miedziane sztućce spowodowały, że do domu pędziłam niemalże z prędkością światła. Kilka ulubionych, naturalnych tkanin oraz odpowiednio dobrane naczynia spowodowały, że w mojej głowie tworzyło się multum pomysłów na przeróżne dania. Postanowiłam jednak zrobić coś prostego, coś na co właśnie miałam największą ochotę. Pankejki. 

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szklanka mąki orkiszowej 
  • 1 jajko 
  • 2/3 szklanki mleka 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka syropu klonowego do ciasta 
  • 2-3 łyżki migdałów w płatkach 
  • olej rzepakowy do smażenia
  • do podania: syrop klonowy, truskawki, morele, winogrona 
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, solą oraz podaną ilością kakao. Dodaję jajko, mleko oraz syrop klonowy. Wyrabiam gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na rozgrzany olej nakładam w kilku porcjach ciasto tworząc niewielkie placuszki. W momencie kiedy smażą się po jednej ze stron wierzch nieusmażonej części posypuję płatkami migdałów. Po około minucie przewracam placuszki na drugą stronę i smażę kolejną minutę. Usmażone pankejki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu. Podaję od razu z syropem klonowym i ulubionymi owocami. 

Smacznego, Klaudia. 




środa, 19 lipca 2017

Hamburger pizza czyli meatzza




To jest jeden z tych niewielu przepisów na blogu w którym mój jedyny udział w przygotowaniu to poniekąd pomysł, zdjęcia i konsumpcja. Typowo męska pizza, z wołowiną w cieście na pizze w formie burgera, z wierzchem z salami, z sosem pomidorowym i chyba kilogramem sera. Doprawdy doskonałe połączenie w wykonaniu dwóch niezawodnych kucharzy, którzy są moimi przyjaciółmi i gotują cudnie. Danie, które ma chyba milion kalorii ale dla takich chwil niekiedy warto odpuścić dietę. 

Składniki (na 6 porcji):

  • ciasto na pizze z tego przepisu 
  • 500 gram dobrej jakości mielonej wołowiny 
  • 100 gram salami 
  • 1 papryka czerwona 
  • sos pomidorowy z tego przepisu
  • 750 gram żółtego sera
  • czerwona cebula 
  • czosnek 
  • sólo i pieprz 
  • 250 gram pieczarek
  • oliwa z oliwek do smażenia
Przygotuj ciasto na pizze według wskazanego przepisu. Wykonaj sos pomidorowy również wedlug wskazanego przepisu. Mieloną wołowinę dopraw solą, pieprzem. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek. Przygotuj z mięsa dwa duże burgery. Każdy z nich smaż na rozgrzanej patelni po dwie minuty z każdej strony. Paprykę posiekaj drobno, ser zetrzyj na tarce. Na patelni podsmaż posiekane pieczarki z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. 
Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Każdą z części rozciągnij w dłoniach formując okrągły, duży placek. Na środek placka ułóż usmażone mięso i przykryj garścią sera. Zlep ciasto. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i ułóż salami, pieczarki i paprykę. Całość ponownie posyp garścią sera. Placek zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Podaj od razu. Przed podaniem możesz udekorować bazylią. 

Smacznego życzą Klaudia, Justyna, Wojtek i Konrad! 





Wykonanie przepisu: Kondzio i Wojtek 
Zdjęcia: Klaudia 

wtorek, 18 lipca 2017

Makaron z botwiną, szparagami, kurczakiem i ricottą



Obiad w bardzo letnim stylu. Mloda cukinia, ostatnie już szparagi, botwinka, pierś kurczaka i pyszny drobny makaron razem z delikatnym sosem na bazie sera ricotta. Uwielbiam takie połączenia a to jest wybitnie smaczne. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zasmakuje każdemu, jestem przekonana. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka drobnego makaronu MINI Lubella 5 warzyw 
  • 10 szparag 
  • pęczek botwinki bez korzenia
  • 5-6 mini cukinii 
  • 200 gram sera ricotta
  • 400 gram piersi kurczaka 
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czonku 
  • rozmaryn świeży 
  • natka pietruszki 
  • sólo i pieprz
  • oliwa z oliwek 
  • 1 lampka białego wina 
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Pierś kurczaka pokrój w plastry i podsmaż ze składnikami. Dodaj świeży rozmaryn. Szparagi i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Liście botwiny pozostaw w całości. Z patelni wyciągnij rozmaryn. Natomiast wrzuć pokrojone warzywa i botwinę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj wino. Duś składniki 4-5 minut. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj sos. Na koniec dodaj garść posiekanej natki pietruszki. Jeśli uznasz to za konieczne to dodaj więcej soli i pieprzu. Ugotowany makaron wymieszaj ze składnikami. Podaj od razu. Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki. 

Smacznego, Klaudia.