W tym całym szaleństwie przedświątecznym i ogromem ilości kolejnych świątecznych przepisów mam dla Was coś zupełnie nieświątecznego, za to smacznego i kolorowego. Zachwyciła mnie żółta marchewka, która w połączeniu z batatem jest w ogóle super. Grillowany kurczak, chips z szynki parmeńskiej czy uprażone pieczarki z rozmarynem to fajne dodatki, które powodują, że danie staje się niebanalne i bardzo smaczne.
Składniki (na 4 porcje):
Risotto z marchewką żółtą i batatem
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 gram parmezanu
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 0,5 litra bulionu
- sólo i pieprz
- 2 żółte marchewki
- 1 mały batat
- garść świeżego szpinaku
- lampka białego wina
Grillowana pierś kurczaka:
- 500 gram piersi kurczaka
- szczypta soli, pieprzu, kurkumy, chili i wędzonej papryki
- oliwa z oliwek do smażenia
Prażone pieczarki:
- łyżka masła
- 300 gram pieczarek
- szczypta soli i pieprzu
- rozmaryn świeży
Dodatkowo:
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
Na maśle podsmaż posiekaną szalotkę z czosnkiem. Dodaj pokrojoną marchew i batata. Smaż składniki kilka minut. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Wlej wino i zredukuj jego ilość o połowę. Wlej bulion i gotuj danie na wolnym ogniu do wchłonięcia całego płynu. Na koniec. gotowania dopraw risotto solą i pieprzem, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Dodaj świeży szpinak.
Piersi kurczaka dopraw i grilluj na patelni do zarumienienia. Na osobnej patelni rozpuść masło i podsmaż na bardzo dużym ogniu pieczarki doprawione solą i pieprzem z rozmarynem do zarumienienia. Dodatkowo na innej suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską do zarumienienia aż stanie się chrupka.
Porcję risotto podaj z piersią kurczaka, prażonymi pieczarkami. Całość posyp pokruszonym chipsem z szynki parmeńskiej i świeżym szpinakiem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz