Kremowy, delikatny a przy tym wyrazisty w smaku hummus. Idealny z domowym pieczywem czy warzywami. Moja ulubiona pasta zdecydowanie. Mogłabym wcinać na okrągło.
Składniki (na baaaaardzo dużą miskę hummusu):
- 700 gram ciecierzycy z puszki
- 1/2 szklanki pasty tahini
- 100 gram suszonych pomidorów
- 150 gram zielonych oliwek
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- szczypta chili, soli i pieprzu
- sok z połowy cytryny
Domowe bagietki (przepis na 10 sztuk)
- 500 gram mąki pszennej tortowej lub 00 lub semoliny
- 2 opakowania suchych drożdży (2x 7 gram)
- 100 gram masła
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- łyżka soli
- łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 jaja
Mąkę mieszam z drożdżami, solą i cukrem. Masło rozpuszczam. Do składników suchych dodaję rozpuszczone masło i ciepłą wodę oraz jajka. Składniki mieszam, jeżeli klei się do rąk dodaję oliwę z oliwek, natomiast jeżeli jest zbyt zbite dodaję odrobinę więcej ciepłej wody. Wyrabiam dokładnie ciasto, tak długo aż uzyskam gładką i jednolitą masę. Trwa to około 10 minut. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta formuję podłużne bułki, które układam w blaszce w odstępach 5 cm od siebie i pozostawiam do kolejnego wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed upieczeniem posmaruj pieczywo oliwą z oliwek lub roztrzepanym jajkiem. Piecz bułki maksymalnie 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciecierzycę, past tahini, suszone pomidory, oliwki, przyprawy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek zmiksuj na gładką pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody mineralnej. Na koniec dopraw do smaku jeżeli uznasz to za konieczne. Gotowy hummus podawaj z upieczoną bagietką lub ulubionymi warzywami.
Smacznego, Klaudia!
Ciecierzycę, past tahini, suszone pomidory, oliwki, przyprawy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek zmiksuj na gładką pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody mineralnej. Na koniec dopraw do smaku jeżeli uznasz to za konieczne. Gotowy hummus podawaj z upieczoną bagietką lub ulubionymi warzywami.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz