Strony

środa, 29 maja 2019

Szpinakowa frittata ze szparagami


Przepis ze specjalną dedykacją dla moich pacjentów. Tak! To jest dietetyczne. Grzechem teraz nie skorzystać ze szparagów, są najpyszniejsze! 

Składniki na jedną frittatę, która stanowić będzie 2 porcje:

  • 4 jaja 
  • 2 garście szpinaku 
  • 10-20 pomidorków koktajlowych 
  • 10-12 szparagów 
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi 
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej lub żytniej, z pełnego ziarna 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Jajka zblenduj ze szpinakiem, proszkiem do pieczenia i mąką na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju rzepakowego. Na jego dnia ułóż pokrojone wzdłuż, lub inaczej, szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Wlej masę jajeczną i umieść frittatę w piekarnik nagrzanym do 175 stopni. Piecz zapiekankę około 20- 25 minut. Odrobinę wystudź i pokrój na mniejsze kawałki. 

Smacznego, Klaudia!


Całe danie ma:
540 kcal, 42 g białka, 24 g tłuszczu, 31,5 g węglowodanów, 13,6 g błonnika 
Jedna porcja to połowa tych wartości. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz