Na blogu jest całe multum przepisów. Tych totalnie trudnych, odrobinę skomplikowanych i takich jak ten, banalnie prostych. Jednak ładnych i smacznych.
Zatem jeśli w pieczenie ciast i wykonanie deserów jesteś noga, tak jak ja, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie.
Składniki (na formę o wymiarach 20 cm na 20 cm):
- 500 gramów twarogu
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
- laska wanilii
- 3 jaja
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- duże opakowanie herbatników
- garść posiekanych drobno orzechów laskowych
- 500 gramów moreli
- 200 gramów malin
Morele myję i kroję w plastry. Twaróg zmiksuj z mascarpone, cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, jajkami i mąką ziemniaczaną. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia a następnie ułóż herbatniki. Wlej serową masę do blaszki z herbatnikami a następnie wierzch posyp morelami, posiekanymi orzechami oraz pokruszonymi herbatnikami. Wstaw serniczek do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz ciasto przez około godzinę. Wystudź w blaszce, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podaj z malinami.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz