Strony

poniedziałek, 23 listopada 2020

Sałatka z serem burrata, mango, awokado i winogronami


Uwielbiam wszelkie sałatki, ostatnio szczególnie z serem Burrata, którego stałam się chyba miłośniczką, jeśli można w ten sposób wystopniować sympatię do danego produktu. W planach mam jeszcze jego marynowanie, zapiekanie i oczywiście podanie na włoskiej, cienkiej pizzy lub foccaci. Nie mniej jednak w takiej formie, jako element sałatki, lubię go najbardziej. Po prostu trochę szkoda mi go poddawać obróbce termicznej, nie wiem jak się zachowa, zwyczajnie obawiam się, że mogłabym to cudo popsuć. Jednak do odważnych świat należy, więc zapewne niebawem spodziewajcie się wariacji z serem burrata w roli głównej. Natomiast teraz... coś lekkiego ;)

Składniki:
  • garść szpinaku 
  • 1/3 mango 
  • 1/4 awokado 
  • 1 suszony pomidor 
  • 4-5 orzechów włoskich 
  • 100 g ciemnych winogron 
  • 1 mały pieczony burak 
  • dressing: łyżka miodu, łyżka musztardy francuskiej, dwie łyżki soku z pomarańczy, łyżka oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu 
Mango kroję w kostkę, awokado w paski, suszonego pomidora drobni w kostkę, orzechy włoskie siekam a winogrona kroję na pół, buraka w cienkie plastry. Składniki dressingu mieszam dokładnie, można również je zblendować na gładki dressing. Szpinak myję, osuszam i mieszam z pokrojonymi składnikami bądź układam je na talerzu razem z serem burrata, całość polewam dressingiem. 

Smacznego, Klaudia! :)





poniedziałek, 2 listopada 2020

Tatar z łososia z mango i miętą oraz owsiane bliny


 

Na milion sposobów lubię robić tatara z łosia, chociaż jeszcze nigdy nie odważyłam się dodać mango i mięty. Gwarantuję jednak, że warto iść w te kierunki. Warto też pobawić się w bliny litewskie, które mogą stanowić świetną alternatywę dla pieczywa do tego tatara. Generalnie całość - bardzo smaczna, niecodzienna, i skierowana tylko dla tych, którym się chce bawić w kuchni. Chociaż akurat nie powiedziałabym, że jest to czasochłonne danie, wręcz przeciwnie. Rach, ciach i gotowe. A jakie smaczne... mhmmmm. 

Składniki na tatara. Użyłam:

  • 120 g wędzonego łososia 
  • 1/4 dojrzałego mango 
  • mała szalotka 
  • garść mięty
  • sok z połowy pomarańczy 
  • łyżka musztardy francuskiej 
  • łyżka oleju lnianego 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • odrobina syropu klonowego 
Składniki na bliny. Użyłam:

  • 180 ml wody 
  • 180 ml mleka 
  • 80 g płatków owsianych 
  • 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub dowolnej 
  • 1 jajko 
  • szczypta cukru, soli
  • łyżeczka suchych drożdży 
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia 
Przygotuj ciasto na bliny. W tym celu płatki owsiane ugotuj w wodzie do miękkości, odstaw na kilka minut dodaj mleko, jajko, drożdże, mąkę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na rozgrzanej patelni smaż placuszki po minucie z każdej strony. Usmażone odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Aby przygotować tatara należy drobno posiekać wędzonego łososia, szalotkę, mango i miętę a składniki dokładnie wymieszać w misce. Dodać należy sok z pomarańczy, olej lniany, syrop klonowy, musztardę francuską oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw do lodówki na 15 minut, aby smaki się "przegryzły". Podawaj bliny z tatarem. 


Smacznego, Klaudia!