Strony

poniedziałek, 2 listopada 2020

Tatar z łososia z mango i miętą oraz owsiane bliny


 

Na milion sposobów lubię robić tatara z łosia, chociaż jeszcze nigdy nie odważyłam się dodać mango i mięty. Gwarantuję jednak, że warto iść w te kierunki. Warto też pobawić się w bliny litewskie, które mogą stanowić świetną alternatywę dla pieczywa do tego tatara. Generalnie całość - bardzo smaczna, niecodzienna, i skierowana tylko dla tych, którym się chce bawić w kuchni. Chociaż akurat nie powiedziałabym, że jest to czasochłonne danie, wręcz przeciwnie. Rach, ciach i gotowe. A jakie smaczne... mhmmmm. 

Składniki na tatara. Użyłam:

  • 120 g wędzonego łososia 
  • 1/4 dojrzałego mango 
  • mała szalotka 
  • garść mięty
  • sok z połowy pomarańczy 
  • łyżka musztardy francuskiej 
  • łyżka oleju lnianego 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • odrobina syropu klonowego 
Składniki na bliny. Użyłam:

  • 180 ml wody 
  • 180 ml mleka 
  • 80 g płatków owsianych 
  • 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub dowolnej 
  • 1 jajko 
  • szczypta cukru, soli
  • łyżeczka suchych drożdży 
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia 
Przygotuj ciasto na bliny. W tym celu płatki owsiane ugotuj w wodzie do miękkości, odstaw na kilka minut dodaj mleko, jajko, drożdże, mąkę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na rozgrzanej patelni smaż placuszki po minucie z każdej strony. Usmażone odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Aby przygotować tatara należy drobno posiekać wędzonego łososia, szalotkę, mango i miętę a składniki dokładnie wymieszać w misce. Dodać należy sok z pomarańczy, olej lniany, syrop klonowy, musztardę francuską oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw do lodówki na 15 minut, aby smaki się "przegryzły". Podawaj bliny z tatarem. 


Smacznego, Klaudia!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz