Strony

wtorek, 25 stycznia 2022

Grzanki z serem halloumi, gruszką i jajkiem w koszulce


Ser halloumi. Cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Jego struktura świetnie sprawdza się w obróbce termicznej, dlatego ser jest smaczny nie tylko na surowo, ale również grillowany czy smażony. Nie jest to ser chudy, gdyż jego kaloryczność sięga ponad 300 kilokalorii, zatem już niewielki kawałek może podnieść kaloryczność dania. Nie mniej jednak świetnie się sprawdza jako dodatek do sałatek, szaszłyków czy na grzankach. Zdecydowanie jest to mój ulubiony rodzaj sera. 

Dwie grzanki ze szpinakiem i pomidorami, grillowanym serem halloumi oraz gruszką i jajkiem w koszulce to sycące śniadanie lub kolacja, przy tym smaczna forma posiłku która zachwyci niejedno podniebienie. Tak w razie gdybyście chcieli zrobić na kimś wrażenie, to podrzucam Wam ten przepis. Efekt wow murowany :)

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 kromki ulubionego pieczywa 
  • 100 g sera halloumi 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 1 gruszka 
  • 1 pomidor 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 ząbek czosnku 
  • garść świeżego szpinaku 
  • 2- 3 jaja 
  • szczypta soli i pieprz 
Rozpuść masło na patelni i smaż na nim posiekany czosnek i cebulę do zarumienienia. Pomidora umyj, pokrój na ćwiartki, pozbądź się pestek i pokrój w kostkę. Dodaj po warzyw na patelnię i smaż dwie minuty. Dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem. Odstaw. Patelnię grillową posmaruj olejem rzepakowym. Ser halloumi i gruszkę pokrój w grube plastry i smaż na rozgrzanej patelni po dwie minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw. Pieczywo grilluj lub podpiecz w piekarniku na chrupko. Niewielki garnek wypełnij wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień tak aby woda nie szalała w garnku. Wbij jedno jajko do miseczki, następnie wlej do gorącej wody i gotuj bez mieszania przez minutę. Łyżką cedzakową możesz je wyłowić, następnie przełóż je na talerz i gotuj tak pozostałe jajka. Złóż grzanki. Na każdą kromkę podpieczonego pieczywa nałóż duszony szpinak z pomidorami, następnie ułóż plastry sera halloumi i gruszki a na wierzch jajko gotowane w koszulce. Zjedz od razu, nie ma na co czekać :)

Smacznego, Klaudia!

 






niedziela, 23 stycznia 2022

Cytrynowe shoty na odporność


To jest jeden z tych przepisów, który miał się znaleźć w książce ale okazało się, że przepisów na cytrynowe potrawy zrobiłam zbyt dużo (nie wiem nadal jak to się stało???) i wybrałyśmy cytrynowy budyń jaglany na odporność oraz ciasto cytrynowe i właśnie z tymi przepisami możecie się spotkać w naszej mangopapajowej powieści o zdrowym stylu życiu. A tutaj, z powodu nadmiaru, pragnę podzielić się z Wami pomysłem na domowy, prosty i turbo- zdrowy shot na odporność. Zwłaszcza w tym sezonie dbajcie o siebie i swoją odporność. 

Składniki (na 2 porcje):
  • 80 g imbiru 
  • 200 ml soku z cytryny 
  • 20 g miodu 
  • 200 ml soku z pomarańczy 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 100 g jabłka 
  • 100 ml wody mineralnej 
Zmiksuj wszystkie składniki na gładki napój. Wypij od razu lub po schłodzeniu. 







 

piątek, 21 stycznia 2022

Śniadaniowa sałatka z awokado i jajem


Uwielbiam te wszystkie śniadaniowe sałatki i pamiętam, że kiedyś na redukcji jadłam niemal codziennie sałatkę na śniadanie z różnymi dodatkami. Ulubione warzywa, pestki i smaczny dressing to przepis na udany początek dnia! 

Składniki (na jedną porcję):
  • jajko 
  • 1/3 awokado 
  • 100 g pomidorków koktajlowych 
  • kawałek papryki czerwonej 
  • szczypiorek 
  • dressing: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, szczypta soli i pieprzu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny 
Chyba kluczem każdej udanej sałatki jest smaczny dressing. Moim hitem jest ten miodowo - musztardowy, który uświetnia niemal każdą sałatkę i pasuje do wszystkiego. Ugotuj jajko na twardo i obierz ze skorupki, a następie pokrój na ćwiartki. Pokrój na kawałki awokado, paprykę i pomidorki koktajlowe. Szczypiorek posiekaj drobno. Składniki wymieszaj z dressingiem i zjedz. 

Smacznego, Klaudia!




 

środa, 19 stycznia 2022

Czekoladowa pasta migdałowa


Nie będę ściemniać, że to przepis na dietetyczną Nutellę. Tak nie jest. Ale zdecydowanie jest to przepis na przepyszną czekoladowo - migdałową pastę na kanapki, do naleśników lub jako dodatek do owsianki. Aromatyczna i słodka, a jednocześnie z dobrym składem. Nie zrujnuje Waszej diety, o ile powstrzymacie się i nie zjecie wszystkiego na raz. Przynajmniej wyrzut sumienia będzie mniejszy, jeśli z tyłu głowy będziecie mieli myśl, że daliście sobie trochę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i mniej cukrów prostych. 

Składniki (na 6- 8 porcji):

  • 200 g daktyli suszonych 
  • 3/4 szklanki migdałów 
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 30 g gorzkiej czekolady 
  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego 
  • aromat migdałowy 
Daktyle i migdały zalej wrzątkiem i odstaw na noc. Odcedź z płynu i zmiksuj z masłem orzechowym, czekoladą, dżemem i aromatem migdałowym na gładki krem. Przechowuj w lodówce do tygodnia. 

Smacznego, Klaudia!






 

poniedziałek, 17 stycznia 2022

Risotto z szynką parmeńską, szparagami i pesto


To był koszmar. W ten weekend dwukrotnie zdarzyło mi się jeść średnie lub nawet powiedziałabym o jednym beznadziejne, risotto. Nie wiem dlaczego tknęło mnie, chyba aby zatrzeć nieprzyjemne wrażenie, aby przygotować w domu własne, to perfekcyjne i smaczne, wiecie - takie jak się należy, risotto. Jeśli nie ograniczasz mięsa a chcesz podbić mocno smak umami w przepisie na risotto to daj dużo, bardzo dużo szynki parmeńskiej i salami albo wędzonego boczku na sam start, na suchą i rozgrzaną patelnię. Obłędny zapach pojawi się niemal od razu a po chwili, kiedy wrzucisz jeszcze szalotkę i czosnek, nie będziesz miał wątpliwości, że to risotto będzie wspaniałe. Pamiętajcie, że perfekcyjne risotto to takie, kiedy ryż jest delikatnie al dente, a zatem przegryzając jedno ziarno czujesz jego kształt i lekki opór pod zębem. Ziarno ryżu powinno być podobnie al dente, jak ja w życiu. 

I tym miłym, zabawnym i myślę, że zachęcającym do wykonania przepisu wstępem zapraszam Was do przepisu na idealne risotto. 

Składniki (na 2 duże porcje):
  • 1/2 szklanki ryżu Arborio 
  • 2 szklanki bulionu drobiowego 
  • 100 g zielonych szparagów 
  • 100 g szynki parmeńskiej 
  • 100 g salami pikantnego 
  • 1 papryka czerwona 
  • kawałek cukinii 
  • 1 szalotka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • szczypta soli, pieprzu
  • 50 g parmezanu 
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • 2 łyżki pesto bazyliowego (zamiast masła)
  • 1 łyżka masła do przygotowania risotto
  • do dekoracji użyłam pokrojonej cukinii i migdałów w słupkach 
Pokrój drobno szynkę parmeńską i salami. Patelnię rozgrzej i podsmaż pokrojone składniki. Dodaj łyżkę masła oraz posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Smaż składniki kilka minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, szparagi oraz paprykę czerwoną. Im drobniej pokrojone będą składniki, tym lepiej. Smaż je wszystkie kilka chwil a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż. Smaż składniki dwie minuty. Wlej bulion i gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając składniki, przez 15- 18 minut. Po tym czasie spróbuj czy ryż jest już odpowiednio miękki, na tyle, że można go jeść a jednocześnie nie powinien być rozgotowany na typową ciapę. Dodaj na koniec posiekany koperek, parmezan oraz pesto i dokładnie wymieszaj składniki. Jeśli czujesz taką potrzebę dopraw potrawę jeszcze odrobiną soli lub pieprzu. Podaj od razu. Nie ma na co czekać :)

Smacznego, Klaudia!


 



piątek, 14 stycznia 2022

Omlet z szynką parmeńską, pesto szczypiorkowym i dietetycznym majonezem


W Nowym Roku pragnę powitać Was smacznym przepisem na pyszny omlet z rewelacyjną recepturą na pesto szczypiorkowe z naszej książki. 

17 grudnia 2021 roku miała miejsce premiera naszego "Kalendarza zdrowego żywienia" czyli książki kulinarno- dietetycznej, która została pięknie opracowana opierając swój główny podział o pory roku. Zaczynając od wiosny, pierwszych dwunastu przepisów i sześciu opisów produktów dedykowanych tej porze roku, po lato, jesień i kończąc na zimie. 
Łącznie książka zawiera 48 przepisów, których nie ma na blogu oraz dwadzieścia cztery opisy produktów dedykowane poszczególnym porom roku. W grubej oprawie, pięknie wydana. Warta zakupu, a oto link do strony sklepu: 


A poniżej przepis na pesto szczypiorkowe, który możecie znaleźć w rozdziale "Wiosna", w podrozdziale "Szczypiorek i cebula dymka" który wykorzystałam jako dodatek do omleta w dzisiejszym przepisie. 

Składniki na omlet:
  • 2 jaja 
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli i pieprzu 
  • łyżka masła 
  • kawałek żółtego sera (może być oscypek, cheddar, gouda)
  • 2 plastry szynki parmeńskiej 
  • kilka marynowanych kurek lub pieczarek 
  • szczypiorek 
  • 2 łyżki majonezu dietetycznego (przepis na majonez z książki "Kalendarz zdrowego żywienia"
  • szczypiorek 
  • dwie łyżki pesto szczypiorkowego 
Przepis na pesto szczypiorkowe z książki "Kalendarz zdrowego żywienia"
  • 2 pęczki szczypiorku 
  • 100 g orzeszków ziemnych 
  • 100 g oliwek czarnych 
  • szczypta soli i pieprzu 
Przygotuj pesto szczypiorkowe. Składniki na pesto zmiksuj blenderem na gładką masę. Jajka roztrzep z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i wlej przygotowaną masę jajeczną. Ułóż plastry sera, szynki parmeńskiej i odrobinę pesto do środka a następnie zwijaj omlet powoli, tak by go nie uszkodzić, w rulon. Przygotowany omlet przełóż na talerz i podaj z odrobiną pesto, majonezem dietetycznym, marynowanymi grzybami a jego wierzch posyp szczypiorkiem. 

Smacznego, Klaudia!