Nie będę ściemniać, że to przepis na dietetyczną Nutellę. Tak nie jest. Ale zdecydowanie jest to przepis na przepyszną czekoladowo - migdałową pastę na kanapki, do naleśników lub jako dodatek do owsianki. Aromatyczna i słodka, a jednocześnie z dobrym składem. Nie zrujnuje Waszej diety, o ile powstrzymacie się i nie zjecie wszystkiego na raz. Przynajmniej wyrzut sumienia będzie mniejszy, jeśli z tyłu głowy będziecie mieli myśl, że daliście sobie trochę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i mniej cukrów prostych.
Składniki (na 6- 8 porcji):
- 200 g daktyli suszonych
- 3/4 szklanki migdałów
- 2 łyżki masła orzechowego
- 30 g gorzkiej czekolady
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
- aromat migdałowy
Daktyle i migdały zalej wrzątkiem i odstaw na noc. Odcedź z płynu i zmiksuj z masłem orzechowym, czekoladą, dżemem i aromatem migdałowym na gładki krem. Przechowuj w lodówce do tygodnia.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz