Strony

środa, 23 marca 2022

Jajecznica z hummusem w croissancie z warzywami


Smaczne i delikatne śniadanie, które jednocześnie daje uczucie sytości na pierwszą część dnia. Jeśli tylko dysponujecie kilkoma dodatkowymi minutami rano na spokojny posiłek, to polecam Wam ten super prosty i pyszny przepis. A poniżej lista składników. 

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 croissanty 
  • 3 łyżki hummusu 
  • 1/3 awokado 
  • 2 rzodkiewki 
  • pomidor 
  • łyżka masła 
  • szczypiorek 
  • 3 jaja 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • garść mixu sałat 
Na maśle podsmaż połowę pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Wbij jajka na patelnię, podsmaż jajka jeszcze chwilę i odstaw. Croissanty przekrój wzdłuż na pół i posmaruj hummusem. Nałóż na każdy jajecznicę, pokrojonego cienko pomidora, rzodkiewkę i awokado, posyp wszystko szczypiorkiem i dodaj mix sałat. 

Smacznego, Klaudia!



 

środa, 2 marca 2022

Klasyczna szakszuka


 

Potraktujmy ten przepis jako basic. Wokół roi się od przepisów na szakszukę z przeróżnymi dodatkami i są one smaczne ale uważam, że jednak podstawowy przepis jest sztosem nad sztosy, czyli najsmaczniejszą ze wszystkich wersji. Znam przynajmniej jedną osobę, która w odpowiedzi na pytanie: Co chciałbyś na śniadanie? Odpowiada: szakszukę! Cóż. Widocznie ten przepis jest wybitnie smaczny, skoro zbiera same komplementy. Polecam z serca. 

Składniki (na 2 osoby):

  • 400 g pomidorów z puszki 
  • 4 jaja 
  • 1/2 szklanki fasoli z puszki 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz, cukier 
Na maśle podsmaż posiekany czosnek, cebulę i paprykę. Składniki smaż kilka minut. Dodaj fasolę z puszki i pomidory. Duś składniki kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś składniki jeszcze 5- 8 minut na średnim ogniu. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, nakryj pokrywą patelnię i podgrzewaj składniki jeszcze maksymalnie 3 minuty, do ścięcia jaj. Na koniec posyp szczypiorkiem. Podaj od razu, najlepiej z pieczywem. 

Smacznego, Klaudia!



wtorek, 1 marca 2022

Sycylijskie ciasto pomarańczowe


W zasadzie przez cały okres jesienno - zimowy mam problem z nadmiarem pomarańczy w domu. To z czystej chęci ich posiadania przy każdej wizycie w sklepie wychodzę z kolejnym kilogramem. Sycylijskie ciasto pomarańczowe to doskonały pomysł na ich spożytkowanie, zwłaszcza jeśli ich skórka zaczyna powoli stawać się coraz bardziej twarda - gotowanie ją zmiękczy. Przepyszne, aromatyczne i absolutnie pachnące słoneczną italią ciasto sycylijskie poleca się na chłodne wieczory. 

Składniki (na małą keksówkę):
  • 2 pomarańcze plus 1 pomarańcza do dekoracji 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki rumu 
  • ziarenka wanilii z 1/2 laski 
  • migdały w słupkach do dekoracji 
Dwie pomarańcze gotuję przez 60 minut do miękkości, następnie studzę, odcedzam z nadmiaru wody i miksuję wraz ze skórką na gładkie puree. Trzecią pomarańczę kroję w cienkie plastry. Jajka miksuję na puszystą pianę z dodatkiem cukru, a następnie do powstałej mieszanki dodaję stopniowo olej rzepakowy. Na koniec dodaję wanilię, puree z pomarańczy i rum. Dokładnie, jednak dość delikatnie mieszam składniki. Mąkę pszenną mieszam z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Dodaję suche składniki do mokrych i dokładnie mieszam, można za pomocą miksera, jednak powinno to trwać tylko chwilę, jedynie do połączenia składników. Przekładam przygotowane ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dekoruję plastrami pomarańczy oraz migdałami i piekę ciasto w piekarniku do pieczenia rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Studzę ciasto przed podaniem przez 15 minut w keksówce, a następnie poza nią do temperatury pokojowej. 

Smacznego, Klaudia!